Ekmek, Yumurta, Süt, Yağ… ZAM, ZAM NEREYE KADAR?"

Koronavirüs salgını ve Türkiye’yi de etkileyen çatışma kaynaklı tehditler sonucu döviz fiyatlarının kontrolsüz yükselişi, devletin çeşitli kalemlerdeki ücret ve vergileri yükseltmesi, başta gıda olmak üzere birçok alanda yapılan zamlar vatandaşı nefes alamaz hale getirdi. İşçi kesimi belirlenen yeni asgari ücretten memnun değilken, memur kesimi de maaşlara seyyanen zam talebinde bulundu. Bu ortamda yaşam mücadelesi veren dar gelirli vatandaş ise ekonomi yönetiminin bu konuda atacağı çözüm adımlarına gözünü dikmiş durumda… 

Ekleme: 15.01.2021 09:16:14 / Güncelleme: 16.01.2021 00:37:15 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye ekonomik açıdan zorlu bir yılı geride bıraktı. Şüphesiz koronavirüs salgını hayatın her alanını etkilerken ekonomik yıkımları da beraberinde getirdi. Ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen halk ise daha yeni yıla başlar başlamaz elektrik, doğalgaz, su, akaryakıta gelen zamlar, çeşitli kalemlerde artan vergiler başta olmak üzere birçok alanda gelen zamlara tepki gösteriyor.

TARIM ÜRÜNLERİNDE %21’LİK FİYAT ARTIŞLARI GERÇEKLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 Aaralık ayına ait “Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE)” istatistiklerini açıkladı. Buna göre;  Tarım-ÜFE' de Aralık ayında bir önceki aya göre %2,58, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,24 artış gerçekleşti.

MEMUR MAAŞLARINA SEYYANEN ZAM İSTEYEN MEMUR-SEN: “SAHADA GERÇEK ENFLASYON FARKLI!”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki Memur-Sen heyetinin bu haftanın başında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a yapmış oldukları ziyarette de bu konular gündeme geldi. Yalçın, kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü ifade ederek kamu görevlilerine yönelik seyyanen zam beklentilerini aktardı. Yalçın, “Açıklanan 14.6’lık bir enflasyon sözkonusu. Ancak sahada gerçek enflasyonun bu olmadığını biliyoruz. Gıda enflasyonu yüzde 19’u gördü. Vergilere bakıyoruz 9.21 arttı. Asgari ücret ise 21.56 oranında artırıldı. Bu rakamlar ışığında görüyoruz ki gerçek enflasyonun hesaplanması zor değil. Kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğü herkesin malumu, seyyanen zam istiyoruz” dedi.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 21 CİVARINDA

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, bu hafta iç gündeme dair yapmış olduğu değerlendirmede son zamanlarda artan zamlara değindi. Sağlam, "2020'yi hedeflenenin iki katı olan yüzde 14,6'lık bir enflasyon ile tamamladık. Bu rakamın ortaya çıkmasında yüzde 21 civarındaki gıda enflasyonu belirleyici olmuştur. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için gıda enflasyonundaki bu yükselme, ağır bir dengesizliğe ve refah kaybına yol açmıştır. Yılın daha ilk gününde elektrik, doğalgaz ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamlar daha şimdiden asgari ücretteki iyileştirmeyi eritmiştir. Elektrik ve doğalgaza son üç yılda yapılan zamlar enflasyonla orantılı olmadığı için hem dar gelirlilere hem de sanayi ve üretime ağır bir darbe vurmuştur." dedi.

SAĞLAM: "HAYAT PAHALILIĞI VATANDAŞIN HAYATINI ÇEKİLMEZ HALE GETİRMİŞTİR"

Ekonomide bozulan dengeye dikkatleri çeken Sağlam, "Hayat pahalılığı vatandaşın hayatını çekilmez hale getirmiştir. Ekonomide bozulan dengelerin tamiri için zemin, uygun hale getirilmelidir. Refah kaybına uğrayan kesimlerin sorunları çözülmelidir. Son dönemde oluşan olumlu hava ve pozitif beklentilerin altı doldurulmalı, ekonomiyi faiz ve döviz sarmalından kurtaracak adımlar atılmalıdır. Memur ve emekli aylıkları için ön görülen maaş artış oranı için 2020'de gerçekleşen gıda enflasyonu baz alınmalı, zamların altında ezilmelerine müsaade edilmemelidir." ifadelerine yer verdi.

AYÇİÇEK YAĞI ALDI BAŞINI GİTTİ

Geçtiğimiz yılın aralık ayında ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları da bir önceki aya göre, yüzde 5,2 oranında arttı. Süt ve süt ürünleri ile yumurta ve sıvı yağ fiyatlarındaki ki olağan dışı artışlar da vatandaşın mutfağında adeta yangına sebep oluyor. Bir kaç ay önce 40-45 TL'ye satılan 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı, son dönemde önlenemez bir şekilde arttı. Fiyatlar semte göre değişiklik gösterirken, ayçiçek yağının fiyatı bazı marketlerde 85 TL'ye kadar çıktı. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil'den ise moralleri daha da bozacak bir açıklama geldi. Büyükhelvacıgil, ham madde maliyetinin çok yükseldiğini belirterek, yüzde 20'lik bir zam daha gelebileceğini söyledi.

DAR GELİRLİ KESİMLER GÖZLERİNİ HÜKÜMETİN ATACAĞI ADIMLARA ÇEVİRDİ

En yoksul kesimin harcamalarının en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda harcamalarında 2020 yılının tümünde bir önceki yıla göre ise yaşanan fiyat artışı yüzde 29,9 olarak gerçekleşti. 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması aralık ayında 3 bin 146 liraya çıktı. Fakat bunun yanında 2021 yılı asgari ücret miktarı 2 bin 825 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin çok üstünde maaş alan memurların bile geçim sıkıntından dolayı seyyanen zam talebinde bulunduğu ülkemizde asgari ücretli ve dar gelirli kesimler gözlerini hükümetin atacağı adımlara çevirdi.

Etiketler: