EĞİTİME UZAK KALANLAR NE OLACAK?

Uzaktan eğitimde ‘eğitime uzak’ kaldılar. Yüzbinlerce öğrenci interneti, bilgisayarı veya televizyonu olmadığı için uzaktan eğitimden faydalanamıyor. Özellikle köy ve kırsal mahallelerde yaşanan bu sorun veli ve öğrencileri derinden üzüyor. Pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçildi. Peki, eğitime uzak kalanlara ne olacak?

Ekleme: 14.01.2021 07:39:36 / Güncelleme: 14.01.2021 07:58:21 / manşetler
Destek için 

ADIYAMAN-AĞRI

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmesinin ardından önce eğitime ara verildi ardından uzaktan eğitime geçildi. Ancak uzaktan eğitimle birlikte birçok sorun da baş gösterdi. Büyükşehirlerde okuyan öğrenciler dahil yüzbinlerce öğrenci televizyonu, interneti veya bilgisayarı olmadığı için eğitimden uzak kaldı. Özellikle köy ve kırsal mahallerde sorun hala devam ediyor. Öğrenciler ve veliler sorunun çözülmesini bekliyor.

İNTERNET ALTYAPISI YOK!

Koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle uzaktan eğitim modeline geçen Türkiye'de, çok sayıda öğrenci eğitimden uzak kalmış durumda. Ağrı'nın birçok köyünde internetten dolayı yaşanan mağduriyetlerin yanında merkez mahallelerde bile öğrenciler internete erişim sorunu yaşıyor. 100. Yıl Mahallesi'nde ikamet eden aileler, defalarca internet başvurusu yaptıklarını ama internet sağlayıcısı şirketin adeta internet vermemek için bahaneler ürettiğini öne sürdüler.

Veliler, müracaatları sonunda ikametlerine gelen şirket çalışanlarının, telefon kablosu koparılıp çalınmış yerlere alt yapı olmadığından dolayı internet veremediklerini söylediklerini, kablosu bağlı olanlara ise kablonun yer altında olmadığını gerekçe göstererek internet bağlantısı vermediklerini kaydettiler.

Bu duruma isyan eden veliler bir an önce bu sorunun giderilmesi gerektiğini aksi taktirde öğrencilerinin bundan olumsuz etkileneceklerine işaret ettiler. Öğrencilerinin eğitimden uzak kalmasına üzüldüklerini belirten öğrenci velisi İzzet Alkan, "100. Yıl Mahallesi'nin bazı noktalarında internetimiz olmadığından dolayı çocuklarımız ciddi sıkıntılar yaşamaktalar. Bazı komşularımızda internet var ve bazılarında da yok, Türk Telekom şirketini çağıyoruz bize çeşitli bahaneler öne sürüyor. Mahallede bazı hanelerde telefon kablosu, hırsızlar tarafından koparılıp çalınmış ise "Altyapı olmadığı için internet veremiyoruz" diyorlar. Eğer telefon kablosu var ise de "Kablolar yer altında olmadığı için internet veremiyoruz" diyorlar. Şimdi bu bahane değil de nedir? Şu anda eğitim uzaktan devam ediyor, internet olmasa çocuklar nasıl eğitimlerini sürdürecek?" şeklinde konuştu.

“İŞSİZ OLDUĞUMDAN DOLAYI TABLET ALAMADIĞIM GİBİ İNTERNET DE ÇEKEMİYORUM”

Öğrencilerinin her daim eğitimle ilgili kendilerine sorular yönelttiğini, uzaktan eğitim almak istediklerini ama bu durum karşısında çaresiz kaldıklarını söyleyen Mehmet Ali Güler, "Şu anda işsizim, çalışmıyorum, çocuklarımız pandemi nedeni ile aylardır okulda yüz yüze eğitim görememektedirler. Evlerimizde çocuklarımızın uzaktan eğitim için istifade edecekleri ne tablet ve ne de internet var. İşsiz olduğumdan dolayı tablet alamadığım gibi internet de çekemiyorum. Çevremizdeki komşular müracaat ettiler onlara da internet verilmedi, çeşitli bahaneler öne sürüldü. Çocuklarımız uzaktan eğitime bağlanamadıklarından dolayı sıkıntı yaşanıyor ve çocuklarımız her fırsatta eğitim almak istediklerini söylüyorlar, çaresiz kalmışız." ifadelerini kullandı.

"ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ"

Mehmet Taha Güler adlı veli ise şunları söyledi: Mağduruz çocuklarımız eğitimden uzak kalmışlar. Öğrencilerimizin öğretmenleri arayıp 'Çocuklarınız evde ders çalışsınlar' diyorlar. Bu şartlarda çocuklarımız nasıl ders çalışacak, çocuklarımız çalıştıkları ile ne kadar sağlıklı eğitim almış olur? Arada kalmışız, zor günler geçiriyoruz, nasıl yapacağız bilmiyorum.

"SINIFTA KALMAK İSTEMİYORUM"

Aylardır öğretmenini göremediğinden dolayı özlediğini söyleyen Selvi Güler, "İnternetimiz olmadığı için dersimize çalışamıyoruz, ders çalışmasam sınıfta kalacağım, ben de sınıfta kalmak istemiyorum. Uzun zamandır öğretmenimizi de görememişiz, çok özledim. Yetkililerin bu sorunumuzu çözmesini istiyoruz." dedi.

Bir diğer öğrenci Bilal Güler ise "Ağrı merkezde otuyoruz, 2-3 defa internet için müracaat etti velilerimiz, alt yapı olmadığı için internet veremediler. Aylardır ne öğretmenimizi ne de sınıf arkadaşlarımızı göremiyoruz." şeklinde konuştu. Bilal Güler'in kardeşi Ensar Güler ise şu şekilde yetkililere seslendi: "Covid-19 salgını nedeni ile okullar kapandı, arkadaşlarımızı göremiyoruz. Canlı derslere katılmak istiyoruz ama internetimiz olmadığı için derslere katılamıyoruz. Buna çare bulunmalı, lütfen bize yardım etsinler."

“KÖYLERDE İNTERNET ALT YAPISININ BİR AN ÖNCE GETİRİLMESİ GEREKİYOR”

Adıyaman’ın Samsat ilçesi Tepeönü köyü Muhtarı Ziya Ayhan, "İlçemizde 16 tane köyümüz var. Köylerimizin hiçbirisinde internet altyapısı olmadığı için çocuklarımız mağdur, zaten okula gidemiyorlar. Köylerde okul da yok, hepsi ilçe merkezine gidiyor. İlçe merkezindeki öğretmenler köye gelip eğitim veremiyorlar. Öğrencilerimizin EBA üzerinden işlenen canlı dersleri takip edebilmesi için internet olması lazım.  Pandemi nedeniyle 2020 Mart ayından bu yana tüm derslerden geri kalan öğrencilerimizin derslerden geri kalma mağduriyetlerini gidermek lazım. Bunun için köylerde internet alt yapısının bir an önce sorunsuz çalışacak hale getirilmesi gerekiyor." dedi.

"KÖYDE OKUYAN ÖĞRENCİLER ÇOK MAĞDUR OLDU"

Covid-19 pandemisi nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitime geçilmesinin ardından özellikle köyler dezavantajlı duruma düştü. Birçok köy öğrencisi taşımalı eğitimin beraberinde getirdiği sıkıntıların yanı sıra internet ve dijital materyalden de mahrum kalınca ders işleyemez hale geldi. Öğrencilerin sıkıntılar yaşadığını dile getiren Taşkoyu köyü Muhtarı Hacı Avcı "Bizim öğrencilerimiz köy olarak çok mağdur durumdadırlar. İnternet ve internet altyapısı köyümüzde yok. Öğrenciler öğrenciliklerini unutacak duruma geldi. Köyümüz çok büyük, o kadar öğrenci içerisinde iki öğrencinin tableti var, bu tabletler de öğrenciler için çok yetersiz. Bizim büyük sorunumuz internettir. İnternet alt yapısı olsa öğrencilerimiz mağdur olmayacaklardır. Bu konuda gerekli girişimler yapılarak öğrencilerimizin okulla irtibatlarının sağlanması temennimizdir."

(İLKHA)