2020 yılında Türkiye'de 1,6 milyon siber saldırı gerçekleşti

Geçen yıla göre yüzde 81 oranında artışın gerçekleştiği siber saldırılarda, dakikada 3 adet kötü amaçlı siber saldırı yaşanırken saldırıların birçoğunun Truva Atı ve Exploit türü olduğu kayıtlara geçti.

Ekleme: 11.01.2021 13:40:20 / Güncelleme: 11.01.2021 13:46:18 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

WatchGuard'ın Türkiye için hazırladığı siber saldırı raporuna göre, 2020 yılında 1 milyon 692 bin 320 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti.

WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, artan saldırılara karşı şirketleri ve bireysel kullanıcıları uyardı. 2020 yılında Türkiye'de gerçekleşen siber saldırılarla ilgili önemli istatistikleri açıkladı.

Evmez yaptığı yazılı açıklamada, "Günde 4 bin 675 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşiyor. 2020 yılında Türkiye'de her gün 4 bin 675, her saat 195 ve her dakika 3 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Saldırıların yarım milyona yakınının Exploit ve Truva Atı adlı kötü amaçlı yazılımlar oldu. Bir yılda bu derece artış gösteren kötü amaçlı yazılımlara karşı şirketlerin ve bireysel kullanıcıların dikkatli olması gerekiyor." dedi.

"2020 yılının siber saldırılarına dolandırıcılık damga vurdu"

2020 yılında gerçekleşen siber saldırılara dolandırıcılığın damga vurduğunu belirten Evmez, "Kötü amaçlı yazılım saldırılarının yarısına yakınını JavaScript tabanlı saldırılar oluşturuyor. Gnaeus kötü amaçlı yazılımının hackerlerin kurbanın tarayıcısının kontrolünü gizlenmiş kodla ele geçirmesine ve amaçlanan web hedeflerinden saldırganın kontrolü altındaki alanlara zorla yönlendirmesine olanak tanıyor. Bu tehditlerle mücadele etmek için şirketlerin, kullanıcıların bilinmeyen bir kaynaktan bir tarayıcı uzantısı yüklemesini engellemeleri gerekiyor. Şirketlerin tarayıcılarını en son yamalarla güncel tutmalarını, reklam engelleyicileri kullanmalarını ve güncellenmiş bir kötü amaçlı yazılımdan koruma motoru bulundurmalarını öneriyorum." ifadelerine yer verdi.

"Türkiye'de ağ güvenliği saldırıları 5 kat artış gösterdi"

Şirketlerin siber suçlular tarafından tehdit altında bırakıldığını ifade eden Evmez, ağlara girebilmek için yılmadan saldırı düzenlendiğini dile getirdi.

Evmez, "Covid-19 beraberinde dijital ortamda faaliyet gösteren ve verilerini ağlara taşıyan şirketler, değerli verileri çalmak isteyen siber suçlular tarafından her geçen gün tehlike atında bırakılıyor. 2019 yılında 38 bin 858 adet ağ saldırısı gerçekleşirken bu yıl ise 200 bin 647 adet saldırının meydana geldiği raporlandı. Özellikle her saatte 23 adet ağ güvenliği saldırısı gerçekleşti ve geçen yıla oranla 5 kat artış gösterdi. Bu saldırıların büyük bir çoğunluğu Web Brute Force Login olarak gerçekleşti. Siber saldırganlar ise ağlara girebilmek ve şifreyi çözebilmek adına yılmadan saldırı düzenledi." ifadelerini kullandı.

"Çok faktörlü kimlik doğrulama çözümleri kullanmalı"

Türkiye'de ağ güvenliğine yönelik saldırıların ilk sırasında Brute Force saldırılarının yer aldığını dile getiren WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Satış Mühendisi Alper Onarangil, bunun sebeplerinden birinin şifre veri tabanlarına Dark Web üzerinden hackerlerin kolay erişebilmesi olduğunu belirtti.

Onarangil, "Bu durum karşısındaki eksikliğin en önemli siber güvenlik önlemleri arasında bulunan şifre güvenliğinden kaynaklanıyor. Şirketlerin ve bireysel kullanıcıların mutlaka güvenli ve kompleks şifreler kullanması gerekmektedir. Çok faktörlü kimlik doğrulama çözümü AuthPoint ile şifrelerde güvenlik üst düzey sağlanır. AuthPoint ile hizmete sunulan Dark Web Scan servisiyle de şirketler ve bireysel kullanıcıların oluşabilecek veri ihlalleri sonrası hesaplarına ait bilgilerinin Dark Web üzerinde satışa sunulması halinde hızlı uyarı sistemi ile hesapların güvende olmasına yardımcı olur." dedi. (İLKHA)