Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç: BİP ve Dedi kullanalım

​WhatsApp'ın "zorunlu güncelleme" kararı ile ilgili paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz" dedi.

Ekleme: 10.01.2021 06:55:21 / Güncelleme: 10.01.2021 08:15:23 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 8 Şubat'a kadar onaylamayan kullanıcılarının uygulamayı kullanamayacağını açıklayan WhatsApp'a ilişkin resmi Twitter hesabı üzerinden “BİP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamaları kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Koç, Twitter üzerinden ayrıca şu paylaşımda bulundu:

Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımı kabul edilemez! Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde de belirttiğimiz gibi yabancı menşeli uygulamalar veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor

 

Ne olmuştu?

Sosyal medya uygulaması WhatsApp, 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek "yeni gizlilik sözleşmesi"nı uygulama aracılığıyla dünya genelindeki milyonlarca kullanıcısına gönderdi.

WhatsApp'ın, kullanıcı bilgilerinin Facebook ile paylaşılacağını yeni sözleşmesine ekleyen maddesi büyük tepki çekti. WhatsApp sözleşmesini onaylamayan kullanıcıların WhatsApp uygulamasını kullanamayacağı kaydedildi.

AB ülkelerindeki WhatsApp kullanıcıları muaf tutuldu

WhatsApp tarafından yapılan paylaşımda, AB ülkelerindeki WhatsApp kullanıcılarının yeni sözleşmeyi onaylama zorunluluğunun olmadığı açıklandı.

WhatsApp'ın, uygulamanın kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, kullanım ile kayıt bilgileri ve konum bilgileri yer alıyor.

WhatsApp bu bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor.

WhatsApp uygulaması ile ilgili güvensizlik oluşturan yeni sözleşmenin açıklanmasının ardından birçok kullanıcı tarafından WhatsApp'a alternatif uygulamalar da telefonlara indirilmeye başlandığı dikkati çekti.

Messenger ve Instagram'ı da bünyesinde bulunduran WhatsApp tarafından 2014 yılında satın alınan Facebook, Cambridge Analytica gibi veri skandallarıyla gündeme gelmişti. Facebook gibi kötü bir sicile sahip bir firmanın daha fazla veriye erişmek istemesi insanları ciddi anlamda tedirgin etmiş durumda. (İLKHA)