HABER MERKEZİ
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma günü 21.00'den pazartesi günü 05.00'e kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının etkisinin çok güçlü olduğunu gördüklerini söyledi
Koronavirüs sebebi hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma günü 21.00'den pazartesi günü 05.00'e kadar ile sokağa çıkma kısıtlamaları sürmeye devam ediyor. Yetkililer alınan bu kısıtlama önlemlerinin tabloya olumlu bir şekilde yansıdığını belirtiyor.
BİR AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE HASTA SAYISININ 7 BİNDEN 1500 CİVARINA DÜŞTÜ
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da alınan bu kısıtlama kararlarının olumlu etkilerini gözlemleyen kişiler arasında yer alıyor. İlhan, kısıtlama kararlarının etkisinin çok güçlü olduğunu belirterek, 1 aylık süre içerisinde hasta sayısının 7 binden 1500 civarına düştüğü bilgisini paylaştı.
Kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili konuşan Prof. Dr. İlhan, "Aşının ilk dozunun yapılacağı tarih 15 Ocak, ikinci doz ise 28 gün sonra yapılacak. Buna göre de kısıtlamaların 15 Şubat sonrasında kısıtlamaların kaldırılmasını düşünmemiz doğru olacaktır" ifadelerini kullandı. Okulların açılması konusuna da değinen Prof. Dr. İlhan, hasta sayısının binin altına düştüğü takdirde okulların açılmasının mümkün olabileceğini belirtti.
HER ŞEY BİRBİRİNİ OLUMLU OLARAK TAKİP EDİYOR
Bir kısıtlama yapıldığında öncelikle vaka sayılarına olumlu etki olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan, birbirini takip eden olumlu gelişmelerin yaşandığı konusuna değindi. Örneğin, kısıtlama ile birlikte vaka sayısı azalıyor hemen ardından bu durum hasta sayısının azalmasına etki ediyor. Daha sonra bu durum da olumlu bir gelişme yaratıyor ve 15-20 gün içerisinde ağır hasta sayısının azalmasını sağlıyor. Ağır hasta sayısının azalması da vefat sayılarının azalmasını etkiliyor.
Prof. Dr. İlhan, "Her şey birbirini olumlu olarak takip ediyor diyerek, kısıtlamaların getirdiği etkilere dikkat çekti. Yaklaşık 1 ay süre içerisinde hasta sayısında 7 binden 500 civarına kadar düşüş olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan, bu gelişmelerin devam etmesi için kısıtlamaların sürmesi gerektiğini söyledi.
"AŞILAR İLE NORMAL GÜNLÜK HAYATLARIMIZA BİR GÜNDE GERİ DÖNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner de virüsün mutasyona uğraması ve bulaşıcılığın artması halinde de maske, fiziksel mesafe ve el hijyeni olan bireysel tedbirlerin hastalıktan korunmada en etkili çözümler arasında olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Çetiner, tüm bu soruların cevabını ve tarihi etkileyecek birçok değişken bulunduğunu aktararak şunları kaydetti: "Salgının ne zaman biteceği, yaygın aşılama programlarının etkinliği, toplumun aşı olma isteği ya da uyumu, bu sürede en temel önlemlere uyumun devamı, aşıların ne kadar süre bağışıklık sağlayacağı ve yeni mutasyonların olup olmayacağı gibi değişkenlere bağlı.
Tüm bunlar, tarih ve pandeminin seyrini etkileyecek faktörler. En erken tahminler, 2021'de yaz sonu veya sonbaharda hayatın normale dönmeye başlayacağı yönünde. ABD'den Dr. (Anthony) Fauci de 'toplu koronavirüs aşılama programları ile önümüzdeki Ekim 2021'den itibaren normale dönmeye başlayabiliriz.' demişti."
Aşı olunması durumunda da bir süre daha önlemlere devam edilmesi gerektiğine dikkati çeken Çetiner, "Çünkü hala aşıların ne kadar bulaşıcılığı önlediğini bilmiyoruz. Aşı olsak bile başkasına Kovid-19 bulaştırma riskimiz olabilir. Aşılar yüzde 100 koruyucu değil ve toplum bağışıklığının kazanılması zaman alacak." değerlendirmesinde bulundu.