Hemzemin geçit nedir?

Hemzemin geçit (Demiryolu geçidi), karayolu veya yaya trafiği güzergâhı ile demiryolunun aynı düzeyde kesiştiği kavşak ve geçit anlamına gelir.

Ekleme: 01.01.2021 14:55:13 / Güncelleme: 01.01.2021 14:55:36 / Güncel
Destek için 

Hemzemin kelimesi, günlük hayatta özellikle tren kazalarında gündeme gelen kelimelerden bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan hemzemin kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir. Farsça kökenli olan hemzemin kelimesinin TDK'ya göre anlamı şu şekildedir;

-Aynı düzeyde olan

(Farsça. hem- eki ve zemіn “yer, toprak” ile hem-zemіn) Aynı seviyede olan.

Tam açıklaması "aynı düzlem üzerinde farklı yönde yollar bulunan geçit" olan geçit türüne denir. Bir tren yolunun üzerinden karşı tarafa arabanızla geçecekseniz, geçecek olduğunuz yerin adı hemzemin geçit olacaktır. Çünkü tren yolu ile arabanız aynı düzlem üzerinde kesişmektedir.

Trafik jargonunda genellikle demiryolları için kullanılan, potansiyel trafik kazası tehlikesine karşın çok dikkatli geçilmesi gereken kavşak anlamında kullanılır.

Tedbir almak karayollarının işi olmasına rağmen, üzerinde meydana gelen kazaların suçunun TCDD'ye yüklendiği geçitler olarak da söylenir. (İLKHA)