Covid-19 nedeniyle uzun süre yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Miyese Kahraman ve İbrahim Sarı, sağlık çalışanlarının alkışlarıyla servise alındı.
Zorlu tedavi süreci sonucu şifa bulan hastaların son durumu ile ilgili bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Belgin Alaşehirli, 2 hastayı yoğun bakım ünitesinden servise çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Yoğun bakım ünitesi ekibinin her hastada olduğu gibi bu hastalarda da büyük çaba gösterdiğini ifade eden Alaşehirli, “Hastalarımızı çocuklarına ve ailelerine kavuşturmak bizim için tarif edilemez bir duygu. Gaziantep Üniversitesi Hastanesi, çözülmesi zor vakalara her zaman hizmet vermeye hazırdır.” dedi.
Eşinin tekrar şifa bulmasına vesile oldukları için GAÜN Hastanesi ekibine teşekkürlerini sunan Miyese Kahraman’ın eşi Sinan Kahraman; çok mutlu olduklarını, hayata eşiyle birlikte kendinin de tekrar döndüğünü ifade etti. Sinan Kahraman, eşini yoğun bakımda çiçeklerle karşıladı.
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Öğretim Üyesi Dr. Gülseren Elay, Miyese Kahraman'ı yoğun çaba sonucu yaşama döndürdüklerini belirtti.
“Tek isteğimiz çocukların annelerine kavuşmasıydı”
Elay, “Hastamız; yapay solunum cihazı desteği için dış merkezden bize sevk edilmişti. 37 yaşındaki üç çocuk annesi olan hastamız Miyese Kahraman’da antibiyotiklere oldukça dirençli üç ayrı bakteri olan Covid-19, domuz gribi ve domuz gribinden daha ağır seyreden H3N2, yapılan kan tetkiklerinde aynı anda üredi. Başvuru anında yaşam şansı yüzde 10’un altındaydı. 26 gün solunum cihazına bağlı kaldı. Hastamızı çok yakından takip ettik. Hastamız yapay solunum cihazına gerek kalmadan sağlığına kavuştu. Hastamızın bu uzun sürecinin 14’üncü gününde boğazdan bir delik açıldı. Yoğun çaba sonucu yaşama döndürdük. Miyese’yi uyandırdığımızda alkışlarla, yollarına güller serperek yoğun bakımdan uğurladık. Hastamızın 14, 9 ve bir buçuk yaşlarında üç çoğunun olması, aileden çocukların bu süreçte yaşadıkları ile ilgili aldığımız duyumlar hastalık ile mücadelemizde bizi daha çok kamçıladı. Miyese’nin başından bir saniye bile ayrılamadık, tek isteğimiz çocukların annelerine kavuşmasıydı.” dedi.
Hasta İbrahim Sarı ile ilgili de bilgi veren Elay, “İbrahim Sarı adlı hastamız Gaziantep’in Nizip ilçesinde Covid-19 hastalığı nedeni ile 13 günlük tedavi almış ancak tedaviye yanıt alınamayınca üniversitemize sevk edildi. Hastamızda Covid-19’a bağlı kendiliğinden gelişen dünyada çok az vakada rastlanan, pneumomediastinum tespit ettik. Pneumomediastinum; iman tahtasının iç kısmı ile akciğer arasında enfeksiyona bağlı hava olmasıdır ve enfeksiyonun bu alana sıçraması durumunda hastanın ölüm oranı yüzde yüze yakın oluyor.” şeklinde konuştu.
“Hastamızın düzelmesini yakın takip ve solunum cihazına erken bağlamaya borçluyuz”
Sarı’nın 20 gün solunum cihazına bağlı kaldığını anlatan Elay, “Bu sürecin 12 gününü boğazdan delik ile geçirdi. Bu süreçte akciğer zarları arasında da hava oluştuğu için hastaya göğüs tüpü yerleştirildi. Hastada çoklu organ yetmezliği gelişti. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları bozuldu. Ek olarak yoğun bakımlarda ölümcül seyreden acinetobakter enfeksiyonu gelişti. Yakın takip ile hastamızın göğüs tüpünü ve trakeostomisini çektik, organ yetmezliklerini ve enfeksiyonunu düzelterek hastamızı servise çıkardık. Hastamızın düzelmesini yakın takip ve solunum cihazına erken bağlamaya borçluyuz. Hasta yakınları, solunum cihazına hastanın bağlanmasından korkmamalı, erken bağlamak ve yakın takip bu hasta da olduğu gibi ağır vakalarda bile hayat kurtarıcıdır. Bu zorlu hastaları tekrar hayata kazandırmak bizim için büyük bir onur ve gurur. Bu duygunun tarifi yok. Aynı özveriyle çalışmaya devam ederek diğer hastalarımızı da yeniden hayata döndürmenin çabası içerisindeyiz.” diye konuştu.
Hastane yönetimine ve doktorlara teşekkür eden Miyese Kahraman’ın eşi Sinan Kahraman ise eşi şifa bulduğu için çok sevinçli olduğunu belirtti.
İbrahim Sarı'nın yakınları da hastane yönetimine ve doktorlara teşekkür etti. (İLKHA)