Adıyaman'da gençlere "Mekke'nin Fethi" anlatıldı

​1390 yıl önce fethedilen Mekke'nin, fetih yıl dönümü Adıyaman İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından gençlere anlatıldı.

Ekleme: 31.12.2020 18:55:20 / Güncelleme: 01.01.2021 01:18:55 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gençlik Koordinatörlüğü Toplantı Salonunda alınan pandemi önlemleri çerçevesinde düzenlenen "Mekke'nin Fethi" etkinliği okunan Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Gençlik Koordinatörü Abuzer Kırmızı'nın açılış konuşması ve okunan ezgilerin ardın İl Müftü Yardımcı Murat Mirzaoğlu gençlere kutlu fethi ve fethe giden süreci örneklerle açıkladı.

"Mekke'nin fethi sadece kendi asrına münhasır bir Fetih değildir. Mekke'nin fethi sonuçları kıyamete kadar devam edecek olan apaçık bir fetihtir. Öncesinde Cenab-ı Hakk'ın müjdesini vermiş olduğu bir fetihtir. Fetih kavramı İslam ile yeni bir anlam kazanmıştır. Fetih; açmak, bir yere gitmek manasına gelir, ancak Mekke'nin fethi ile Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) yapmış olduğu apaçık fetih ile yepyeni bir anlam kazanmıştır." dedi.

 

"Fetih bir anlamdır"

Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) gönülleri feth etmesinden dolayı bir isminin de Fatih olduğunu belirten Mirzaoğlu, "Fetih bir anlamdır. Fetih, İslam'ın nasıl yaşandığını gösteren, İslam'ın insanlığa ulaştırılması için nasıl gönüllerin açıldığını gösteren Nebevi bir hareket metodudur. Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) isimlerinden bir tanesi de fatihtir, fethedenindir. Bu fethetme, gönül fethi ile alakalıdır. Herhangi bir yeri fethetme, Kılıç ile girmeden ziyade bir gönle girebilmektir. Zaten insanın gönlüne girebilirseniz dünyasına da girebilirsiniz. Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) yapmış olduğu fetih de gönülleri feth etme mücadelesidir." ifadelerini kullandı.

"Fetih insan ruhunun özgürleştiren bir mücadeledir"

Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) fetih mücadelesinin Nebevi bir hareket olduğunu dile getiren Mirzaoğlu, "Fetih insan ruhunun özgürleştiren bir mücadele, Nebevi bir hareketti. Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) fetih mücadelesini gerçekleştirirken de hiçbir insana zarar gelmesin diye elinden gelen bütün gayreti sarf etmiştir. Bütün Peygamberlerin ortak mücadelesi insan kazanma mücadelesidir. Hangi Peygamberin hayatına bakarsanız bakın insanları kazanmak için hayatlarını bir mum gibi tükettiklerini göreceksiniz. Peygamberin hayatını okursanız bütün peygamberlerin ortak davasının bu olduğunu göreceksiniz." şeklide konuştu.

"Kendisine gönderilen kitapla insanlara umut olmuş"

Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu aleyhivesellem) hayatıyla insanlar için bir ışık, bir umut olduğunu vurgulayan Mirzaoğlu, "Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed (Sallallahu aleyhivesellem) insanlığa gönderilen son ilahi uyarıdır. Hayatıyla ve kendisine gönderilen kitapla insanlara umut olmuştur. İnsanların kötülüğe mahpus olmadıklarını, iyilerin er geç yeryüzünün hâkimi olacağını en güzel göstergesidir. Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'i (Sallallahu aleyhivesellem) anlamak vahyi anlamaktır, vahyi anlamak yaratılış gayemizin bilincine varmaktır. Fethi Mübin-i Mekke'yi de anlamak Nebevi davranışı Peygamber Aleyhisselam insanlara nasıl bir mesaj ulaşması gerektiğini, göstermiş olduğu metodu anlamaktır." dedi.

"Bir nimet külfetten, belli bir mücadeleden sonra tat kazanır"

Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'i (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke'nin fethine kendisini götüren süreci iyi bilmemiz lazım. Hangi süreçten geçti, Resulullah Mekke'yi feth etmek için nasıl bir mücadele verdi, bunları iyi bilmek lazım. Unutmayalım ki bir nimet külfetten, belli bir mücadeleden sonra tat kazanır. Resulullah (Aleyhisaletu vesselam) Cenab-ı haktan almış olduğu ilahi vahyin Kur'an-ı Kerim'in insanlara anlatma mücadelesi verirken insanların nasıl vahiyden kaçtıklarını müşahede etti. İnsanlar kendi elleri ile kurdukları batıl düzenleri bozulmasın diye, putları yıkılmasın diye Peygamber Aleyhisselemin ilahi nizamını ret etme yoluna gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhivesellem) Mekke'de uzun yıllar mücadelesini verir ancak mücadelesinde çoğu zaman sonuçsuz kalır. Bununla beraber Peygambere iman eden birçok genç sahabe mevcuttur. Resulullah'ın etrafına baktığımızda sürekli gençler vardı. Peygamberi davetini en çok icabet eden gençler idi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler