Ayn El-İsa’ya Operasyon Mu Yapılacak?

Bir süre önce sona eren II.Karabağ Savaşından sonra doğal olarak gözler Kuzey Irak’taki Sincar’a ve Kuzey Suriye’deki Ayn İsa’ya yöneldi.

Ekleme: 29.12.2020 15:02:38 / Güncelleme: 29.12.2020 15:05:29 / Güncel
Destek için 

Yusuf Can – Haber Yorum

Bölgesinde daha etkin olmaya çalışan Türkiye’nin şimdiki hedefleri bu noktalar görünüyor.

Irak yönetimi, Türkiye’nin olası müdahalesinin önüne geçmek için erken davranıp Sincar’ın boşaltılması için harekete geçti.

Türkiye Sincar’ı anlık olarak gözetlerken bu kez gözünü Ayn İsa’ya çevirmiş bekliyor.

Türkiye, ABD ve Rusya arasında yapılan anlaşmaya göre YPG/PKK güçleri M4 Karayolunun güneyine çekilecek ve Türkiye-Rusya askerleri bu yol boyunca devriye atacaktı…

Tam da bu yolun üzerinde kalan Ayn İsa konusunda Türkiye’nin hesapları olduğu anlaşılıyor.

Ayn İsa, Suriye’de stratejik önem taşıyan M4 otoyolunun üzerindeki önemli kavşak noktalarından biri. M4 otoyolu, Lazkiye’de başlayıp Halep’e uzanıyor ve oradan Kamışlo’ya kadar Kuzey Suriye’yi birbirine ve Irak sınırına bağlıyor. İşte bu otoyolun üzerindeki Ayn İsa, Menbic ve Kobane’yi Haseke ve Kamışlo’ya bağlayan önemli bir kavşak noktası olarak görev görüyor.

Kaç zamandır Ayn İsa yöresinde SMO (ÖSO) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar yaşanıyor.

Bu çatışmalar sürerken TSK’nın oyuna direkt dahil olması olayın rengini değiştiriyor.

Bir süredir buraya operasyon yapacağı söylenen Türkiye’nin son birkaç gündür üst üste Kalabalık gruplar halindeki(15- 20 kişilik gruplar halindeki) YPG militanlarını vurduğunu söylemesi yaklaşan yeni bir operasyonun ayak seslerine işaret ediyor.

Bazı uzmanlar Türkiye’nin İdlib kırsalında bulunan 12 Kontrol-Gözetleme karakolundan 7’sini boşaltmasının da yaklaşan Ayn İsa operasyonu ile bağlantısının olduğunu belirterek; “Türkiye bu karakolları; Baas Rejimi, İran ve Rusya’nın yaklaşan Ayn İsa operasyonunda nötr kalmaları karşılığında boşalttığını” söylüyorlar.

Bunula birlikte birkaç gün önce YPG/PKK’li milislerin domine ettiği sivillerin Ayn İsa’daki Rus karakolunu taşlamaları sonrası Rusya’nın buraya takviye güç göndermesi ve ABD’nin eski Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’in birkaç hafta önce “Türkiye’nin yeni bir operasyonuna müsaade etmeyeceğiz!” şeklindeki garantisi dikkate alındığında;

Türkiye hayalindeki “Misak-ı Milli sınırları için yine de operasyon yapar mı?” sorusunu sormadan edemiyor.