İsrail - Arap ilişkilerinin normalleşmesi hayra alamet değil

İsrail hükümeti değişecek ancak, Arap ülkeleri peş peşe İsrail ile ilişkilere başladı. Filistinliler ise derin bekleyiş içinde. Kudüs işgali devam ediyor. Gazze’nin durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. İsrail’in gündeminde yeni bir Filistin planı mı var, merak konusu.

Ekleme: 28.12.2020 09:27:42 / Güncelleme: 28.12.2020 09:27:42 / Analiz
Destek için 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Türkiye’nin Suriye ve Libya çıkışı İsrail’i derinden etkiledi. Ayrıca, ummadığı şekilde İsrail’in Akdeniz planları bozulması İsrail’i harekete geçirdi. Asla olmayacak gibi gözüken İsrail ve Arap dünyasının ilişkilerinin normalleşmesi siyaset bilimcilerini şaşırtmış durumda. İsrail ve Arap ülkelerinin normalleşme süreci etrafında yorumlar yapan siyaset bilimciler çok spekülatif yorumlar yapıyor. Fakat, şaşıranlar sadece siyaset bilimciler değil, İsrail’in kendisi de Arap ülkelerinden bu kadarını beklemiyordu.

Suriye savaşı başladığından beri ülkelerin dış ilişkileri tamamen değişmiş durumda. Daha önce müttefik olanlar birbirine düşman oldu ve düşman olanlar müttefik haline geldi. Sadece siyaset değişmekle kalmadı, ticari ve kültürel ilişkiler de tamamen değişmiş oldu. Son 10 yıl içinde bölgede değişen jeostrateji yüzünden bir sürü hükümetler devrildi ve bazı devletlerin sınırları bile değişmeye başladı. Derin düşündüğümüzde, bu değişimin sebeplerinden birisini İslam toplumunun değişmesi olarak gösterebiliriz. Daha doğrusu bazı İslam ülkelerinin bağımsız düşünceleri bu değişime sebep oldu diyebiliriz. Türkiye’nin doksanlı yıllara nazaran siyasi, askeri ve ekonomik olarak şahlanması bölgede büyük bir hareketlilik başlattı. Her bir yeni doğuşun sancıları olduğu gibi bu uyanışın da sancıları vardır ve olacaktır. Önemli olan yaşanan değişim ile süreci doğru okumak ve ona göre doğru siyaset üretip, doğru oyun oynamaktır. Yaşanan gelişmelerden israil terör devleti rahatsız olmuş ise inanın bu değişim ve süreç doğru strateji ile ilerlemektedir. Belki de bir bakışla, bölgemizdeki gelişmelerin tüm resmini net olarak görmeyebiliriz. Fakat, bölgede yaşanan gelişmelerin tarihi serüvenine bakarak bir analiz yaptığımızda çok şeyin değiştiğini görebiliriz.

Son dönemde eliştirerek seyrettiğimiz İsrail ve Arap ülkelerinin normalleşme süreci bu değişimin bir parçası olarak devam etmektedir. Bir yerde Arap ülkeleri İsrail ile tabii olarak ilişkilerini kurabilir denilebilir. Fakat, israille ilişkilerini normalleştirmek istiyorsan ön şart olarak ilk önce Filistin ile normalleşme ve işgale son verme gibi şartlar konulabilirdi. Ancak, Arap devletleri ön şart olmadan İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi kabul ediyorsa, bu işte başka bilmediğimiz gizli bir iş vardır.

İsrail, Türkiye’nin Akdeniz’deki hakimiyetinden, Suriye ve Libya hareketlerinden sonra ciddi endişe duymaya başladı. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ve semada çağ atlatan çıkışından sonra Kudüs uzaktan da olsa bile gözükmeye başlandı. Dolayısıyla, israil terör devleti Türkiye’de beş yıl sonra olacaklara karşı harekete geçmiş durumdadır. Türkiye Arap devletleri kıskaca almadan önce İsrail Arap ülkelere normalleşme teklifinde bulundu. Arap ülkelerindeki Batı zihniyetli ve Batı’nın kontrolündeki “Şeyhlere” Türkiye’nin bölgedeki planlarını göstermiş oldular. Öyle bir spekülatif bilgiler vermiş olmalılar ki, Arap ülkeleri peş peşe israil ile ilişkilere imzalar atmaya başladılar. En büyük tehlike ise İsrail ile birlikte Arap ülkelerinin bir araya gelip Filistin konusunda bir karar vermesi olacaktır. Çünkü, bunların vereceği karar Filistinlerin lehine değil aleyhine olacaktır. Ayrıca, israil ve Arap ülkelerinin almış olduğu çözüm önerisine karşı olan Filistin’deki gruplar hem israil hem de Arap ülkeler tarafından terörist olarak kabul edilecektir. Bu terör devleti israile yönelik zaten bu ülkelerinin herhangi bir yaptırımları veya baskısı yoktu. İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerin liderleri koltuklarını koruyabilmek için Filistin’i de İslam ümmetini de rahatlıkla satabilirler. Dolayısıyla, yeni yıldan itibaren Filistin etrafında büyük gelişmeler yaşanacak gibi görülüyor. Türkiye’yi Filistin davasından diskalife etmek için bu çeteler birleşip oyun oynamaya başlayacaktır.