Erzincan'da güneşten üretilen elektrikle 3 bin 600 hanenin ihtiyacı giderildi

Erzincan'da bir kimya mühendisi, tarıma elverişsiz 100 dönümlük arazi üzerine kurduğu güneş panelleriyle 3 bin 600 hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik üretimi yapılıyor.

Ekleme: 24.12.2020 15:25:24 / Güncelleme: 24.12.2020 15:25:24 / Güncel
Destek için 

Türkiye'nin her yöresindeki girişimciler, çevre şartlarını ve ihtiyaçlarını ön plana alarak yeni çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yörede güneş panelleriyle elektrik üretimi yapmaya karar veren mühendis İlker Taştan, yakınlarının, bölgenin iklim şartları nedeniyle bu işe girişmemesi yönündeki uyarılarına kulak asmayarak çalışmaya başladı.

100 DÖNÜM ALANA 8 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Üzümlü ilçesine bağlı Pişkidağ köyü yakınlarında bulunan tepenin yamaçlarında 100 dönümlük tarıma elverişsiz arazi üzerine yaklaşık 8 milyon dolarlık yatırımla güneş panelleri kuran Taştan, elde ettiği yüksek verimle önemli Güneş Enerji Sistemi (GES) projeleri arasında yer almayı başardı.

Ürettiği elektriği Erzincan EDAŞ aracılığıyla ulusal şebekeye aktaran Taştan, girişimiyle hem yöre hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Erzincan'da güneşten üretilen elektrikle 3 bin 600 hanenin ihtiyacı giderildi ViDEO

"VERİMSİZ TARIM DIŞI ARAZİLER DE EKONOMİYE KAZANDIRILDI"
Taştan, özellikle kış mevsiminin ağır yaşandığı bölgede, bilinenin aksine güneş ışınlarının elektrik üretimi açısından yüksek verime sahip olduğunu söyledi.

Taştan, şöyle konuştu: "Burada 100 dönümlük elverişsiz tarım arazisi üzerine 6 megavatlık güneş enerjisi santrali kurduk. Yılda yaklaşık ortalama 10 milyon 500 bin kilovatsaat elektrik üretiyoruz. İnsanlar tabii başta Doğu Anadolu'da bir şehir olması hasebiyle üretimin düşük olacağını düşündüler. Erzincan şu anda Türkiye'de güneşten en çok verimi elde ederek enerji üretimi gerçekleştiren ilk 5 il arasında bulunuyor. Aynı zamanda kıraç ve verimsiz tarım dışı araziler de ekonomiye kazandırılmış oldu."

“GÜNEŞ PANELLERİ ÇEVRECİ”
Taştan, ürettikleri elektrikle ortalama 3 bin 600 evin elektrik ihtiyacını karşıladıklarına dikkati çekerek, güneşin çevreci ve yenilenebilir enerji kaynağı olma özelliğine işaret etti.

Türkiye'nin karbon emisyonunu azaltmak için Kyoto Protokolü'ne imza attığını dile getiren Taştan, "Bu anlamda biz de yıllık 500 bin ağacı kurtarmış oluyoruz ve sera gazı salınımına da olumlu anlamda katkı sunmuş oluyoruz. Güneş enerjisi santralinde yaptığımız 3 yıllık raporlamada güzel bir gerçek daha ortaya çıktı.

SERACILIK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Erzincan doğuda seracılık açısından önemli üretim merkezlerinden biri olma şansına sahip." dedi.