Gaziantep yeni tescille beraber 37 coğrafi işaret ve bir geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.
Gastronomi dalında 2015 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep mutfağı, eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor.
Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna menengiç kahvesi için 2017 yılında yapılan coğrafi işaret başvurusu sonuçlanarak tescillendi.
Menengiç kahvesi için Avrupa Birliği’nde tescil alınması için çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı tarafından alınan yeni tescille birlikte Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve bir geleneksel ürün olmak üzere toplam 38 ürünle Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan il oldu.
Gaziantep mutfağına ait özel lezzetlerin korunması amacıyla yapılan çalışmalar da son hızıyla devam ederken 2020 yılı içerisinde yöresel lezzetlerin tescili ve markalaşması adına 30 ürünün daha coğrafi işaret tescili için hazırlıklar yapılarak başvuru sürecine geçildi.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, konu hakkında yaptığı açıklamada, Gaziantep’in “gastronomi ve tadın başkenti” olduğunu söyledi.
“Herkese Gaziantep’in coğrafi işaretli ürününü tavsiye ediyoruz”
Şehrin en önemli lezzetlerinden birinin de menengiç kahvesi olduğunu belirten Seçkin, “Menengiç kahvesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret almak için 2017 yılında müracaat ettik. Sürecin değerlendirilmesi, askı süreçleri ve eksiklerin tamamlanmasıyla 16 Aralık 2020’de menengiç kahvesi coğrafi işaretli bir ürün olarak tescil edildi. Kış aylarının olmazsa olmazı, boğazı yumuşatan, sağlığa iyi gelen ve sütle kaynatılan bir kahvemiz. Gaziantep, 37 coğrafi işaretli ürün ve bir geleneksel ürün ile Türkiye’de birinci sıradadır. Bu gastronomiye lezzet veren ürünlerimiz. 4’üncü Murat’ın Gaziantep’e seyahati esnasında kendisine menengiç kahvesi ikram edildi. Tarihi o zamana kadar dayanıyor. Herkese mutlak suretle Gaziantep’in coğrafi işaretli ürününü tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
Menengiç kahvesi
Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep’in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, şehrin dağlık kesiminde yabani olarak yetişen ürünün toplanıp öğütülmesiyle macun haline getiriliyor.
Süt ile pişirilen menengiç kahvesi, kahve olarak adlandırılmasına rağmen kafein içermezken, başta astım olmak üzere birçok göğüs hastalığına iyi geliyor. (İLKHA)