İsraf durdurulsa açlık bitecek!

Bakan Pakdemirli D-8 6. Tarım Bakanları toplantısında, “Dünyada üretilen gıdanın üçte biri kayıp ya da israf edilmektedir. Eğer biz bu sorunu durdurabilirsek, dünyada açlık diye bir sorun kalmayacaktır” dedi.

Ekleme: 18.12.2020 07:58:52 / Güncelleme: 18.12.2020 07:58:52 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuruluşunda Türkiye’nin öncü rol oynadığı Gelişen Sekiz Ülke Teşkilatı'nın(D-8), video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 6. Tarım Bakanları Toplantısına katıldı. "Sürdürülebilir Tarımsal Sanayii Gelişimi ve Küresel Değer Zincirlerinde Küçük Ölçekli Çiftçilerin Entegrasyonu" temasıyla, Pakistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya İran, Nijerya ve Pakistan Tarım Bakanları ile Malezya, Mısır, Bangladeş ve Endonezya'dan üst düzey temsilciler de katılım sağladı. Toplantıda konuşan Pakdemirli’nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

"BUGÜN YAKLAŞIK 690 MİLYON İNSAN AÇ!"

"Hepimizin bildiği gibi, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme dünyadaki milyonlarca insanı tehdit ediyor. Bugün yaklaşık 690 milyon insan aç. Bu rakam her yıl artıyor ve tahminler her beş yılda yaklaşık 60 milyon kadar daha artacağını gösteriyor. Küresel tarım bugün birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Artan dünya nüfusunu beslemek için daha fazla gıda üretmek zorundayız. Bunun yanı sıra, sınırlı arazi ve su kaynaklarının alternatif kullanımı için artan bir rekabet mevcut ve iklim değişikliğine uyum sağlamak, tarım sektörünün yüzleşmesi gereken bir başka zorluk. İklim değişikliği daha yüksek sıcaklık ortalamalarına, yağış desenlerinde dalgalanmalara ve sürdürülebilir gıda güvenliğini tehdit eden şiddetli olaylara neden olur."

"TÜRKİYE ALDIĞI ÖNLEMLERLE PANDEMİDE SIKINTI YAŞAMIYOR"

"Pandeminin başlangıcından itibaren, gıda endüstrisi ile yakın temas içinde olma, perakende sektörünün stok seviyelerinin arttırılması, mevsimlik işçilerin ulaşım ve yaşam koşullarının düzenlenmesi ve benzeri birçok gerekli önlemi aldık. Bu önlemler sayesinde, Türkiye nispeten daha rahat bir şekilde süreci tecrübe etti. Öte yandan salgın, online pazarlama yöntemlerini kullanmanın önemini ortaya çıkardı. Biz de bu doğrultuda Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesini başlattık. Proje, tedarik ve talep zinciri için web tabanlı bir dijital platform içermektedir. Ve bu platform, perakende sektöründe küçük çiftçilerden büyük oyunculara kadar geniş bir üye yelpazesini içermekte olup; çiftçilerimize pazarlama yeteneklerini ve etkili finansal araçlarını güçlendirmek için birçok yeni fırsat sunmaktadır. Sistem aynı zamanda sözleşmeli tarıma da olanak sağlamaktadır. Bu Dijital Tarım Pazarı sadece 8 aydır faaliyet göstermesine rağmen işlem hacmi 19 milyon dolara (150 milyon TL) ulaştı."

D-8 ÜLKELERİNE GIDA KAYBI VE İSRAFI İLE MÜCADELE ÇAĞRISI

"Dünyada üretilen gıdanın üçte biri kayıp ya da israf edilmektedir. Eğer biz bu sorunu durdurabilirsek, dünyada açlık diye bir sorun kalmayacaktır. Bu anlamda (Mayıs 2020'de), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğiyle "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" adlı bir kampanya başlattık. Bu kampanyanın amaçları: Ulusal ve uluslararası düzeyde gıda kayıpları ve israfı mücadele etme, gıda kaybı ve israfı konusunda kamuoyunda farkındalığı arttırma, dünyada, Türkiye'de ve diğer ülkelerde uygulanan gıda kayıpları ve israfıyla ilgili en iyi uygulamaları genişleterek bir rol model olma" Bakan Pakdemirli, bu noktada D-8 ülkelerine bir de çağrıda bulunup, "Tüm D-8 Üye ülkelerini de bu kampanyayı desteklemeye ve D-8 bölgesi genelinde ortak eylemlerle gıda kaybını ve israfını azaltmaya davet ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.