TEKNOLOJİ SERVİSİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) iş birliği ile Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi açıldı. Merkezle Türkiye, çığır açıcı teknolojiler ve sanayinin dijital dönüşümünde odak ülke haline gelmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab’ın birer video mesajı ile katıldıkları “Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi”nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağları Genel Müdürü Murat Sönmez’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
ERDOĞAN: “AVRUPA'DAKİ İKİ ÖRNEKTEN BİRİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, video mesajında, Dünya Ekonomik Forumu’na bağlı olarak kurulan Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi Ağı’na, Türkiye’nin bu yılın başında katıldığını belirterek, “Avrupa'daki iki örnekten biri olan bu merkezin faaliyetleri, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikamız tarafından yürütülmektedir. Amacımız, ülkemizi milli teknoloji hamlesi hedefimiz doğrultusunda dördüncü sanayi devrimi ürün ve teknolojilerinin üssü haline getirmektir.” ifadelerini kullandı. Dijitalleşme sürecinde yetişmiş insan kaynağının, en kritik unsur olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, nispeten genç, azimli ve yetişmiş insan kaynağıyla, bu sürece oldukça hazırlıklı girmektedir. Büyük sanayi kuruluşlarımızdan küçük ve orta ölçekli işletmelerimize kadar, yazılımdan donanıma tüm üretim altyapımızın dijital dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde akıllı şehirlerden sınır ötesi veri paylaşımına kadar pek çok alanda söz sahibi olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
VARANK: “DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE KİLİT BİR ROL OYNAYACAK”
Törene, video konferans yöntemiyle katılan Bakan Varank, dijital dönüşümün sağladığı rekabetçilik avantajından maksimum düzeyde faydalanabilmek için güçlü uluslararası iş birliklerine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Türkiye: Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi, bu noktada kilit bir rol oynayacak. Bakanlığımız, MESS ve Dünya Ekonomi Forumu’nun iş birliğiyle kurulan bu merkez dünyadaki 9; Avrupa’daki 2 merkezden biri tanesi. Burada, kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliği ile başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politika çalışmaları ve projeler geliştireceğiz. Dünyadaki eğilimleri ilk elden takip ederek, önde gelen akademisyen, girişimci ve teknoloji şirketleriyle doğrudan bağlantı kuracağız. Merkezimiz hem Türkiye özelinde projeler tasarlayacak hem de yapacağı pilot uygulamalarla, kamuya mevzuat önerilerinde bulunacak.” ifadelerini kullandı.
“İTHAL ÜRÜNLERİ YURT İÇİNDE ÜRETEBİLECEĞİZ”
Türkiye olarak, tüm adımların Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla atıldığını anlatan Varank, “Sanayimizin teknolojik dönüşümüne hizmet edecek politikaları, destek ve teşvik mekanizmalarını bu vizyonla kurguluyoruz. Kritik teknoloji ürünlerinin, yerli imkânlarla üretilmesi için Ar-Ge’den yatırıma kadar uçtan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata geçirdik. Bu programla cari açık verdiğimiz ithal ürünleri yurt içinde üretebileceğiz.” diye konuştu.
“TEKNOLOJİLERİN YÖNETİŞİMİ”
Dünya Ekonomik Forumu Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı Genel Müdürü Murat Sönmez, “Türkiye, Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı’na katılarak yeni teknolojilerin yalnızca benimsenmesi üzerine değil aynı zamanda bu teknolojilerin yönetişim prensiplerinin insan odaklı, kapsayıcı ve adil olması konusunda da önderlik etme niyetini açıkça ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.
“NİTELİKLİ İŞ BİRLİĞİ”
MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Türkiye’nin tüm imalat sektörlerine katma değer sağlayacak böylesine nitelikli bir iş birliğinden büyük bir gurur duyduklarını ifade etti. Akkol, “Bugünkü hamlemizle Dördüncü Sanayi Devrimi’nin bölgesel merkezi konumuna yükseliyoruz. Ülkemiz, dijital dönüşüm ve Dördüncü Sanayi Devrimi’nde de bölgesel güç oluyor.” dedi.