Siirt'te kafe sahipleri iş değişliğine gitti

Pandemi nedeniyle iş yerlerini açamayan ve müşteri alamayan kafe sahipleri, kiralarını ödeyebilmek için işlettikleri kafeleri başka sektörlere dönüştürmeye başladı.

Ekleme: 05.12.2020 14:35:05 / Güncelleme: 05.12.2020 14:35:23 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Coronavirus tedbirleri kapsamında müşteri almaları yasaklanan ve kapalı durumda olan kafelerin sahipleri, süreci atlatmak için kimi kafelerinde balık tezgâhı açarken kimi de iş yerini manava çevirdi.

Siirt’te kafe işletme sahipleri kafelerinin kapatılmasının ardından personel, kira ve diğer giderlerini karşılamak amacıyla iş yerlerini farklı sektöre çevirmek zorunda kaldılar.

 

"İş olmadığı için diğer esnaflar kendi iş yerlerinde çay yapmaya başladılar, bizden çay içmiyorlar." diyen kafe işletmecisi Hasan Esen, bu nedenle birçok kafe esnafının farklı sektörlerde iş yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Pandemi sürecinde 75 gün kapalı kaldığını ama bu süreçte içerisinde kira veya nakdi bir destek alamadığını ifade eden Esen, "İşlettiğim kefede 15 elemanım çalışıyordu aile olarak düşündüğünüz de buradan 50 insan ekmek yiyordu. İlk pandemi sürecinde 75 gün kapalı kaldık, bu süreçte herhangi bir kira desteği, nakdi ve kredi desteği alamdım, kısacası bize 'kapatın evinize gidin' denildi. 75 gün kapalı kaldıktan sonra normalleşme adımlarıyla iş yerimizi açtığımızda faturalar, sigorta, BAĞKUR, kiralar birikmişti. Hiç kimse vergini, sigortanı, işçi maaşlarını verdin mi? diye sormadı. Şimdi ise ikinci pandemi yasakları nedeni ile resmen kapandık. Kendimize gelme ihtimalimiz sıfır." diye konuştu.

"Sektör değişikliğine gittik ama manav işinden anlamıyoruz"

"Sektör değişikliğine gittik ama anlamıyoruz, çayın hasından anlarım, nasıl demlenir, ne kadar satarsam para kazanırım onu bilirim ama ben manav işinden anlamıyorum." diyen Esen, çaresiz olduğu için manav işini yaptığını söyledi.

Esen, "Kimi kafe sahibi balık tezgâhı açmış, kimisi manav, kimisi ise çay ocağını kaldırıma çıkarmış 3-4 bardak çay satar mıyım, evime bir ekmek götürür müyüm düşüncesiyle farklı çareler bulmuş ki ona da karışıyorlar. Televizyon ekranlarından bas bas bağırıp şu yardımları yapıyoruz diye söylüyor ama nerde yardım, hangi esnafa yardım etmişler? Biz hiçbir yardım görmedik, burası kapatıldı, herkes işsiz kaldı. Biz de kara kara düşündük ve kafemizi manava çevirdik, belki evimize ekmek götürürüz diye ama pek iş olmuyor." dedi.

"Bizlere kredi imkânı tanıdı fakat ondan da mağdur olduk" 

Devletin kendilerine kredi imkânı tanıdığını fakat ondan da mağdur olduklarını illeri süren Ömer Zink, 6 ay sonra aldıkları ödemeli krediyi de ödeyemediklerini  bu nedenle mağdur olduklarını söyledi.

15 yıldır kafe işletmeciliği yaptığını söyleyen Zink, "Pandemi sürecinde 3 ay kapalı kaldık, çok mağdur olduk. Borç, harçla kendimizi çevirdik, bir daha açtık ama işlerimiz yarı yarıya düşmüştü. Yine de idare ediyorduk. Elemanlarımız mağdur oldu, kapattığımız için onların ihtiyaçlarını karşılamıyoruz.  Şimdi yeni bir sektöre atıldık, balık satalım dedik ama bilmediğimiz bir meslek, ilk defa balık satıyorum, ekmeğimizi belki buradan sağlarız diye besmele çektik, balık satmaya başladık, inşallah bu işten zarar etmeyiz.  Daha önce bu iş yerinde 6 eleman çalışıyordu, onlarda bizde işsiz kaldık, onlarda bizde mağdur olduk." diye konuştu. (İLKHA)  

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler