İslam'ı seçen Alman Raıner Schwarz vasiyeti üzerine Ağrı'da defnedildi

Yaklaşık 35 yıl önce tanıştığı Ağrılı Mehmet Sıddık Yıldırım'ın vesilesi ile Müslüman olan Alman vatandaşı Karl Raıner Schwarz, vasiyeti üzerine Ağrı merkeze bağlı Murathan köyünde defnedildi.

Ekleme: 03.12.2020 15:15:05 / Güncelleme: 03.12.2020 15:22:43 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

1950'li yıllarda ikamet ettiği Ağrı merkeze bağlı Murathan (Muratxan) köyünden işçi olarak Almanya'ya giden Mehmet Sıddık Yıldırım'ın yolu, Alman vatandaşı Karl Raıner Schwarz ile kesişti.

O sıralarda bir firmanın genel müdürlüğünü yürüten Schwarz ile Yıldırım arasında sıkı dostluk başlayınca ikili ortak olarak iş yapmaya başlar.

Schwarz, Müslümanlara duyduğu ilgi ve Mehmet Sıddık Yıldırım'ın da teşvikiyle Müslüman olur. İsmini ise Ali Karl Raıner Schwarz olarak değiştirir. Ara ara geldiği Murathan köyünü çok seven Schwarz, iki yıl önce sıkı dostu olan Yıldırım'ın vefatını  duyduğunda çok üzülür. Yıldırım'ın ailesi ile irtibat kuran Schwarz, vasiyetinde Murathan köyünde defnedilmek istediğini bildirir.

Bir hafta önce vefat eden Ali Karl Raıner Schwarz, vasiyeti gereği dostu olan Sıddık Yıldırım'ın yanına defnedildi.

Murathan Köyü Muhtarı Zeki Yanar, iki arkadaşın sıkı dostluğunun, Alman vatandaşına İslam'ı benimsettiğini belirterek şunları söyledi:

Köyümüz sakinlerinden Sıddık Yıldırım ile Alman vatandaşı, yaklaşık 35 yıllık arkadaşlık kurmuşlar. Sıddık Yıldırım'ın vesilesi ile İslam dinini seçmiş, Müslüman olmuş. Birkaç yılda bir köyümüze gelir misafir olurdu. Vefat etmeden önce hazırladığı vasiyetinde Ağrı'nın Murathan köyünde defnedilmek istemiş. Vasiyet üzerine Sıddık Yıldırım'ın çocukları cenazeyi alıp köyde, arkadaşının yanına defnettiler.

"Bu vefa, örneğine az rastlanır bir durum"

Sıddık Yıldırım'ın torunu Sedat Yıldırım, Ali Karl Raıner Schwarz'e "Ali amca" diye hitap ettiklerini ve ara ara ziyarete geldiği köylerini çok sevdiğini belirtti.

Dedesi vefat ettikten birkaç yıl sonra Schwarz ile irtibat kurabildiklerini ve en son görüştüklerinde ise vasiyetinde köyde dedesinin yanına defnedilmek istediğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

Dedem, 1950'li yıllarda Türkiye'den Almanya'ya gidiyor çalışmak için. Almanya'ya giderken yolu bir şirketin genel müdürlüğünü yapan Karl Raıner Schwarz ile kesişiyor. Schwarz orada Orta Asya, Arap ülkelerinin lojistik firmalarının işleri ile meşguldü. Bu işleri dedemle berber yürütmeye başlıyorlar ve dedemle tanıştıktan sonra Müslümanlara ilgi duyuyor. Aynı zamanda Arap ülkeleri ile de ticaret yaptığı için ilgisi daha da artıyor. Dedemle sıkı dostlukları olduğu için Türkiye'ye gelip gidiyordu, bu sırada İslam'ı seçti, Müslüman oldu. İslam dinine girdikten sonra ismini Ali Karl Raıner Schwarz olarak değiştirdi. Ağrı'ya bizim köyümüze geliş gidişleri oluyordu, dedemin vefatını yaklaşık 2 yıl sonra duyuyor ve üzülüyor. Bir müddet önce İstanbul'da bir araya geldik, bana vasiyetinden bahsetti ve öldükten sonra köyde dedemin yanında defnedilmek istediğini belirtti. Bu tablo hem sevindir bizleri ve hem de duygulandırdı çünkü bu vefa, örneğine az rastlanır bir durum.

Yıldırım, yakınlarının Ali Schwarz'in İslam'ı seçmesini kabullenemediklerini ve karşılıklı olarak birbirlerini reddettiklerini de belirtti.  

Yıldırım, "Müslüman olduktan sonra Almanya'daki bütün akrabaları ile bağı koptu çünkü onlar gayr-i Müslim idiler. Ali Karl Raıner Schwarz'in Müslüman oluşunu kabullenemediler, karşılıklı birbirlerini ret ettiler. 3-4 yıldır gelemiyordu köye, en son İstanbul'da bir araya geldim. Kendisi ile orada muhabbet ettiğimizde "Köye geleceğim, başıma fötr şapka takarak köy meydanında dolaşacağım, sizde bana Ali Ağa diyeceksiniz" gibi esprili, güzel hayalleri vardı. Vefatına üzülürken aynı zamanda da vasiyetini yerine getirmenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya üzerinde şehir olarak İstanbul'u, köy olarak ikamet ettiğimiz Murathan köyünü çok sevdiğini sık sık söylerdi." ifadelerini kullandı.

"Ali amca baba yarımızdı"

Mehmet Sıddık Yıldırım'ın oğlu Adil Yıldırım ise "Allah rahmet eylesin, defnettiğimiz Ali amca, baba yarımızdı. Bizi, köyümüzü, arkadaşlık yaptığı babamı çok severdi. Vasiyetnamesinde yazıldığı üzere cenazesini alıp buraya defnettik. Bir hafta önce İstanbul'da vefat etti, konsolosluk işlemleri bittikten sonra alıp buraya getirdik, babamın yanına defnettik." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler