Köy muhtarlarından Bakanlığa "İnternet ve EBA" çağrısı

Pandemi nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitimin sürdürüldüğüne dikkat çeken köy muhtarları, internet şebekesi ve iletişim araçlarının olmayışı nedeniyle çocukların eğitimden mahrum kaldığını belirttiler.

Ekleme: 02.12.2020 14:05:06 / Güncelleme: 02.12.2020 14:09:26 / Güncel / Muş Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunan köy muhtarları, özellikle kırsal köylerde kalan öğrencilerin yaşadıkları bu sıkıntılarının giderilmesini istediler.

Bazı evlerde 4-5 öğrencinin bulunduğunu hatırlatan muhtarlar, kimi evlerde televizyon kimi evlerde tablet kimilerinde ise akıllı telefon bulunmadığının altını çizdiler.

 

Köylerde öğrencilerin yüzde 80'in uzaktan eğitimden faydalanmadığını vurgulayan muhtarlar, kırsal köylerdeki öğrencilere tablet dağıtılmasını istediler.

"Çocuklarımız gündüzleri dağların yamaçların çıkarak şebeke arıyorlar"

Yukarı Yongalı (Çengeli) köyü muhtarı Suphi Özçelik, köyde internet altyapısının oluşturulması talep ettiklerini belirterek, "Köyümüz 1800 rakımda olduğu için internet şebekesi çekmiyor. İnternet altyapısı oluşturulsa çocuklara tablet dağıtımı yapılsa daha sağlıklı bir eğitim almış olacak çocuklar. Hem Milli Eğitim Bakanlığından hem de Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünden talebimizdir. Çocuklarımız gündüzleri dağların yamaçların çıkarak şebeke arıyorlar. 5-6 çocuk bir telefonla bakıyor. Bu büyük bir sıkıntıdır. Bu çocuklar bizim geleceğimizdir. 90 hane 650'ye yakın nüfus ve 100 yakın öğrencimiz var. Maddi imkansızlıklardan dolayı çoğu insanlar tuşlu telefon kullanıyor. Bazı evlerde 4-5 öğrenci var. Bunlar eğitimden uzak kalıyor. 5-10 evde ancak akıllı telefon bulunuyor. Bu kadar çocuk nasıl uzaktan eğitimden faydalanabilsin." diye konuştu.

"Covid-19 salgını nedeniyle eğitimde ciddi sıkıntılar yaşanıyor"

Yelalan (Dersim) köyü muhtarı Suphi Yaşlı ise pandemi nedeniyle eğitimde sıkıntılar yaşandığını, en büyük sıkıntının da kırsal köylerde olduğunu söyledi.

"Birçok ülkeye yardım götüren bir ülke konumundayken, kendi çocuklarımızı aksatmamamız gerektiğini düşünüyorum." diyen Yaşlı, şunları söyledi:

Köyümüzde Covid-19 salgını nedeniyle eğitimde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Genelde kırsal kesimler birçok hizmetten mahrumdurlar. Maddi anlamda sıkıntılı yerlerdir. Muş bu konuda Türkiye'de ilk sıralardadır. Birçok evde 3-4 öğrenci bulunmaktadır. Aynı anda EBA'dan faydalanamıyorlar. Tablet ve internet üzerinden eğitimden faydalanamıyorlar. Çünkü bu imkanlar yoktur. Şebekeler zayıftır. Köyümde yaklaşık 100 öğrenci bulunmaktadır. Bu imkanlarda faydalanan toplam 10 öğrenci bulunmamaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesi için şebeke hatlarının güçlendirilmesi ve imkanları olmayan öğrencilerimize imkân sağlanmasını gerekli merci ve makamlardan talep ediyoruz. Bu sıkıntılar geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimine olumsuz yansımaları oluyor. Birçok ülkeye yardım götüren bir ülke konumundayken, kendi çocuklarımızı aksatmamamız gerektiğini düşünüyorum. Umarım yetkililer sesimizi duyar ve buna bir çözüm bulurlar.

"Köyde internet şebekesi çekmediği için çocuklar uzaktan eğitimden mahrum kalıyor"

Köyde internet şebekesi çekmediği için çocuklar uzaktan eğitimden mahrum kaldıklarını dile getiren Savaşçılar (Xaziyan) köyü muhtarı Abdurrahman Biliç, "Burası 60 hanelik bir köydür. Burada 35 öğrencim var. Muş merkeze giden öğrenciler var. Köyün mezrasından gelen öğrenciler var. Servisimiz yok. Lojman olmadığı için kadrolu öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen veriliyor. Köyde internet şebekesi çekmediği için çocuklar uzaktan eğitimden mahrum kalıyor. Kiminin evinde televizyon bile yok. Muhtar olarak çocuklar eğitimden uzak kaldığında ben vicdan azabını çekiyorum. Bir tablet alacak imkân yok. Buradan yetkililere sesleniyorum, çocuklarımızın eğitimden mahrum olmaması için tablet dağıtılsın. İnternet altyapısı oluşturulsun." çağrısında bulundu.

Çınarardı (Vanik) köyü sakinlerinden Kemal Aras da EBA üzerinden çocuklar eğitimi takip edemediklerini, internet şebekesi ve her evde iletişim aracı olan akılı telefon ve tablet olmadığı için çocukların eğitimden uzak kaldığını, yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Yongalı (Çengeli) köyü sakinlerinden Atik Yaşlak ise bazı evlerde 4-5 öğrenci bulunduğunu, köyde internet sıkıntısı ve iletişim araçlarının olmayışı nedeniyle çocukların eğitimden uzak kaldığını, Milli Eğitim Bakanlığından imkanı olmayan köy çocuklarına tablet dağıtılmasını istedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler