Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumları tatil edildi.
Türkiye’de eğitim kurumlarının kapanmasıyla birlikte Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde ek ders ücreti karşılığı çalışan yaklaşık 90 bin civarındaki usta öğreticinin ek ders ücretleri kesildi.
Batman’ın Kozluk İlçe Meslek Eğitimcileri ve Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Çetin Doyar, Coronavirus salgınıyla birlikte eğitime verilen arayla usta öğreticilerin ek ders ücretlerini alamadıklarını dile getirdi.
Doyar, usta öğreticilerin Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde ek ders karşılığı olarak çalışan, statüsü ve unvanı olmayan meslek eğitimcileri olduğunu anımsattı.
“Yasa görmezden gelindi”
Kursları açık olanların ise ek ders ücretleri kesilip sigortalarının durdurulduğunu vurgulayan Doyar, “Salgın sürecinde Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının tatil edilip bu eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere genel idari izin verilerek maaşlarının yanında ek ders ücretini de almaları sağlandı. Ayni işi yapan ve sadece ek ders ücretiyle aile geçindiren usta öğreticilerin ise salgın nedeniyle kursları biten yenileyemeyen eğitimciler mağdur olurken kursları açık olanların ise ek ders ücretleri kesilip sigortaları durduruldu. 3 ay işten çıkarma yasağı olmasına rağmen usta öğreticiler için yasa görmezden gelindi ve modülü bitenler için bir daha kurs açılmadı işine son verildi.” dedi.
“Usta öğreticilerle ilgili bir an önce düzenlemenin yapılması gerekir”
Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan usta öğretici ve antrenörlerin ek ders ücretlerinin ödenmemesi halinde mağdur olacaklarını ifade eden Doyar, hükümet yetkililerinden ücretli öğretmen, antrenör ve usta öğreticilerle ilgili bir an önce düzenlemenin yapılması ve genelgeye kadrosuz usta öğreticilerle ilgili bir ibarenin eklenmesi gerektiğini kaydetti.
“Usta öğreticilerimizin şu zorlu süreçte işsiz bırakılması vicdanları yaralamıştır”
Kadrosuz usta öğreticilerin 6 ila 9 ay arası ek ders ücreti karşılığında MEB’e bağlı çalışan öğretmenler olduğunun altını çizen dernek başkanı Doyar şöyle devam etti:
“Kısa süreli kurslar belli zaman aralıklarıyla yenilenmektedir. 657’ye tabi olan usta öğreticiler, resmi tatillerde ücret alamamakta, aynı zamanda kıdem tazminatı haklarına da sahip olmamakla birlikte işsizlik fonundan da yararlanamamaktadırlar. Virüs sebebiyle pandemi ilan edildi ve mevzuattan dolayı kursları biten öğretmenlerin ek ders ücretleri kesilmiş ve sigorta çıkışları yapıldı. Bu zorlu süreçte devletin yükünü hafifletebilmek için maske ve önlük dikimine devam eden usta öğreticilerimiz, hâlâ gönüllü çalışmaya devam etmektedir. Büyük fedakârlıklarla eğitimini sürdürmeye çalışan usta öğreticilerimizin özellikle şu zorlu süreçte işsiz bırakılması vicdanları yaralamıştır. Bunlar usta öğreticilerimizin yaşadığı sıkıntıların sadece birkaçıdır.”
“Mağduriyetimiz ne zaman giderilecek?”
Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumlarının 16 Mart tarihinde tatil edildiğini anımsatan Doyar, bu tarihten beri 8 aydır işsiz kalan, ev geçindirmek zorunda olan binlerce usta öğretici öğretmenin halen mağduriyetlerin giderilmediğine dikkat çekti.
“Ücretli öğretmen ve usta öğreticiler kapsam dışında tutulmuştur”
Konuşmasının devamında Doyar, “Salgın nedeniyle MEB tarafından alınan kararla sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler idari izinli sayılmış ancak ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler mevzuat gerekçe gösterilerek, bu kapsamın dışında tutulmuştur. Çoğunlukla çalışırken de asgari ücretin altında gelirleri olan usta öğreticilerin tüm ekonomik gelirleri ortadan kalkmış durumdadır. Uzaktan eğitimle ilgili düzenlemelerde de usta öğreticilere yer verilmemiş, tek gelir kaynağı olan ders ücretini kaybeden usta öğreticilerin mağduriyeti giderilmemiştir.” ifadelerini kullandı.
“Eşitsizlik giderilmeli”
Mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Doyar son olarak şunları söyledi:
“Konunun acilen gündeme alınarak usta öğreticilere çalışırken aldıkları ücret tutarında ödeme yapılmalıdır. Salgınla mücadele edilirken Halk Eğitim Merkezlerinde pandemi sürecinde evde boş oturmayıp sağlık çalışanları için kıyafet, maske diken usta öğretici öğretmenler üvey evlat muamelesi görürken, bu durum öğretmenler arasında ikilik yaratıp huzursuzluğa neden olmuştur. Yaşanan eşitsizliklerin ve mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.”(İLKHA)