MSB'den gündemdeki konulara ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin basın açıkaması yaptı.

Ekleme: 29.11.2020 12:35:05 / Güncelleme: 29.11.2020 13:14:43 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bakanlık tarafından hazırlanan videoda; Azerbaycan, Libya Ege ve Doğu Akdeniz, NATO ile ilişkiler, Suriye harekat alanları,  hudut güvenliği, FETÖ ile mücadele konuları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Azerbaycan

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasını gözetmek ve denetlemek amacıyla, 11 Kasım'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında video telekonferans yöntemiyle imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde teşkil edilecek, ortak merkezinin kuruluş ve görev esaslarına ilişkin teknik detaylara yönelik görüşmeler devam edildiği beliritldi.

Azerbaycan’ın Ermenistan tarafından işgal edilen 7 Rayonunun işgalden kurtarılması kapsamında; Azerbaycan tarafından 27 Eylül-10 Kasım 2020 tarihleri arasında icra ettiği harekât ile; Cebrayil, Fuzuli, Zengilan ve Kubadlı Rayonları kurtarılmış, 10 Kasım’dan itibaren geçerli olan ateşkes sonrası ise, Ağdam Rayonu 20 Kasım’dan itibaren teslim alınmıştır. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Kelbecer Rayonu’ndaki konuşlanma, mayın ve engel temizliği faaliyetleri 25 Kasım’dan itibaren devam ediyor.

Laçin Rayonu ise 1 Aralık’ta teslim alınacakğı ifade edildi.

Libya

Türkiye Libya’da, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümeti ile imzalanan ikili anlaşmalar ve uluslararası hukuka uygun olarak askeri eğitim, mayın/EYP temizliği, sağlık, insani yardım ve danışmanlık desteğine devam edilyor. Libya nizami ordusunun teşkili ve birliklerinin uluslararası standartlara ulaştırılması maksadıyla sağlanan eğitim desteği kapsamında 5 eğitim merkezinde verilen eğitimlere devam edilmektedir.

Açıklamada, bugüne kadar 2 bin 301 personele eğitim verilmiş, 264 personelin eğitiminin devam ettiği kaydedildi.

Ege Ve Doğu Akdeniz

Türkiye kıta sahanlığında sismik araştırma faaliyetlerine devam ettiği belirtilen açıklamada, TSK tarafından Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemilerinin Akdeniz'de, Fatih sondaj gemisi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın sismik veri toplama projesi kapsamında faaliyet gösteren Sismik Araştırma gemisine Karadeniz'de, refakat ve koruma görevleri icra edildiğini bildirildi.

Açıklamada, "Yunanistan; bölgede gerilimi tırmandırmaya, provokatif taciz ve ihlallerini sürdürmeye, diyalog yerine sürekli üçüncü taraflara gitme yolunu seçerek uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam etmektedir.

Yunanistan 23 Kasım tarihinde aynı gün içerisinde yayınladığı, 2’si daha önce tarafımızdan ilan edilmiş atış/eğitim sahaları ile çakışan, Gayri Askeri Statüdeki Adaları kapsayan 3 NAVTEX ilanıyla kışkırtıcı tutumunu devam ettirmektedir. Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yayınladığı NAVTEX’lere, mukabilinde, itiraz NAVTEX’lerimiz yayınlanmıştır.

Yine Yunanistan tarafından, NATO’nun Deniz Muhafızı Harekâtı’na yardımcı destek görevi icra eden Deniz Karakol uçaklarımıza ve NATO kapsamında Hava Kuvvetlerimizin icra ettiği NEXUS ACE görevlerinde, Türk uçaklarının uluslararası hava sahasında bulunduğu sırada tacizde bulunulmuştur. Yapılan taciz hareketlerine en uygun şekilde karşılık verilmiştir." denildi.

30 Kasım’da Mısır açıklarında başlayacak Fiili Müşterek Birleşik tatbikata, 5 ülke deniz ve hava kuvvetleri unsurları ile katılacak, tatbikat 6 Aralık’a kadar devam edecek.

Irını Harekâtı

Türkiye hemisinde hukuksuzca yapılan aramayla ilgili de bilgi verilen açıklamada, "Bilindiği üzere, Avrupa Birliğinin IRINI Harekâtı kapsamında, Yunan Amiralin taktik komutasındaki bir Alman fırkateyni tarafından; Libya’ya tüketim ve inşaat malzemesi taşıyan ROSELİNE-A isimli Türk ticaret gemisine Bayrak devleti olan ülkemizin ve gemi kaptanının izni olmaksızın çıkılarak hukuksuz bir arama yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve gemi kaptanının rızası olmadan, korsanvari bir şekilde gemiye çıkılması ve gemi mürettebatına suçlu muamelesi yapılması tamamen hukuka ve teamüllere aykırıdır. IRINI Harekâtı bugüne kadarki sonuçları itibariyle açık denizlerin serbestisi ilkesini ihlal eden ve Hafter Güçlerine verilmekte olan desteği görmezden gelen, meşruiyeti tartışmalı yanlı bir faaliyettir." ifadelerine yer verildi.

Nato ile ilişkiler

Türkiye, NATO'nun görevlerine ve operasyonlarına askeri birlik katkısında bulunan ilk beş, aynı zamanda da finansal destekte bulunan ilk sekiz ülkenin içinde yer aldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, 2001 yılından bu yana NATO / Kararlı Destek Misyonu görevleriyle Afganistan'ın güvenliğini desteklemek maksadıyla aktif bir rol oynamaktadır. NATO’nun Afganistan’daki varlığı, sadece sahadaki birliklerden ibaret değildir, aynı zamanda barış sürecini de destekler bir konumdadır. Bu çerçevede, Afganistan'dan acele bir şekilde geri çekilmenin, son 20 yılda elde edilen kazanımları riske atabileceği değerlendirilmektedir. Her şartta, Türkiye’nin misyona ve Afganistan halkına bağlılığı değişmeyecektir."

Bakanlık, TMH kapsamında; son bir ayda 8'i büyük, 26'sı orta çaplı olmak üzere icra edilen 34 operasyonla, 80 örgüt mensunun da "etkisiz hale getirildi"ğini duyurdu.

Pençe-3 Harekâtı

MSB'den yapılan bilgilendirmenin devamında PKK mensuplarına yönleik yapılan Pençe-3 harakatıyla ilgili de bilgi verildi:  "Irak Kuzeyinde Pençe-3 Harekâtı ile sağlanan alan kontrolünün artırılarak devam ettirilmesi ve bölgede bulunan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi maksadıyla, operasyonlarımız kararlılıkla devam etmektedir. Bugüne kadar toplam 348 terörist etkisiz hale getirilmiştir."

Suriye Harekât Alanları

Açılamda Suriye hareket alanlarında huzursuzluk çıkarmak ve saldırı girişiminde bulunan PKK/YPG mensuplarının bu kapsamda son bir ay içerisinde 184 kişinin "etkisiz hale getirildi"ği bildiridli.  

Hudut güvenliği

Bu kapsamda, son bir ay içerisinde yasadışı hudut geçiş teşebbüsünde bulunan toplam 6 bin 863 şahıs yakalandığı, 42 bin 884 şahıs hududu geçmeden engellendiği beliritildi.

Bu şahıslar arasından 35’i FETÖ olmak üzere 52’sinin örgütü üyesi olduğu tespit edildi.

FETÖ ile mücadele

FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturmalar neticesinde; 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar toplam,  20 bin 564 personel ihraç edilmiş, 3 bin 586 personel hakkında ise adli ve idari süreç devam ettiği kaydedildi. (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar