Zeytinyağına dair kalıplaşmış yanlış bilgiler

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi tüm hızıyla devam ederken bilinenin aksine en güzel kızartmalık yağın zeytinyağı olduğunu ifade edildi.

Ekleme: 25.11.2020 18:20:29 / Güncelleme: 25.11.2020 18:20:29 / Güncel
Destek için 

Edremit Körfezinde zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi devam ediyor. Bölgenin kalitesi ve nefaseti ile tanınan zeytinyağları ise raflarda yerini almaya başladı.

Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak da bu aşamada zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.

DONMA NOKTASI KALİTE KRİTERİ DEĞİL
Kıvrak, zeytinyağında donma noktasının kalite kriteri olmadığını söyledi.

Birçok tüketicinin yanlış bilgiler ile zeytinyağı tükettiğini ifade eden Kıvrak “Zeytinyağının özellikle donma kısmı bize de çok geliyor. Üniversiteye de çok geliyor. Zeytinyağının donma sıcaklığı, 8 derecelerden itibaren kristalleşmeyle başlar, eksi 30-35'lere kadar düşebilir. Bu yüzden buzdolabına koyduklarında zeytinyağının donması, zeytinyağında kalite kriteri değildir. Asla ve kata. Zeytinyağının daha kaliteli olduğunu veya daha kalitesiz olduğunu donmayla anlayamayız. Böyle bir şey söz konusu değildir.” dedi.

“ZEYTİNYAĞIN KALİTESİ BUZDOLABINA KONDUĞUNDA ANLAŞILMAZ”
Zeytinyağının kalitesinin veya saflığının buzdolabına konularak anlaşılamayacağını ifade eden Kıvrak “Kimyasal özelliklerine ve duyusal özelliklerine bakarak biz zeytinyağının gerçek veya saf olduğunu ve kaliteli olduğunu anlayabiliyoruz. Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz buzdolaplarına koyarak bunu anlamaya çalışıyorlar. Bu bir hatadır.” dedi.

“ZEYTİNYAĞI İLE KIZARTMA YAPILIR”
Zeytinyağı ile ilgili bir başka yanlış bilginin ise zeytinyağı ile kızartma yapılmaz bilgisi olduğunu ifade eden Mücahit Kıvrak, “Bir başka yanlış algı da ‘Zeytinyağından kızartma yapılmaz'. Aslında zeytinyağından çok güzel kızartma olur. Çünkü zeytinyağı sıcağa karşı en dayanıklı yağlardan bir tanesidir. 240 santigrat derecelere kadar çıkan bir dumanlanma noktası söz konusudur. Evlerimizde güvenle kızartmalarda zeytinyağı kullanılabilir. Kesinlikle yanlış algılara, market raflarında gördükleri reklamlara aldanmasınlar. Zeytinyağı en güzel kızartmalık yağlardan bir tanesidir.” dedi.