Çocukların coronavirüse yakalanma olasılığı ne kadar?

NTV'nin haberine göre, ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, çocukların coronavirüse yakalanma ve ciddi bir şekilde hastalanma olasılıklarının çok düşük olduğu belirtildi.

Ekleme: 24.11.2020 12:17:16 / Güncelleme: 24.11.2020 13:05:24 / Sağlık
Destek için 

Avustralya’da yapılan farklı bir çalışmada ise, çocukların vücutlarının virüsün çoğalmasını önleyen güçlü bir bağışıklık tepkisi verdiği öne sürüldü. ABD'deki Philadelphia Çocuk Hastanesi'ndeki doktorlar, yaptıkları çalışma kapsamında 8 Eylül’den önce 7 farklı çocuk hastanesine başvuran 135 binden fazla çocuğa ait tıbbi kaydı inceledi.

Bilim insanları, çocukların sadece 5 bin 374’ünün (yüzde 4) Covid-19 için pozitif test edildiiğini ve bu çocuklardan yalnızca 99’u yoğun bakımda olmak üzere 359’unun hastanede tedavi edildiğini açıkladı. Bununla birlikte 8 çocuğun (yüzde 0,15) Covid-19 nedeniyle öldüğü belirtildi. Hayatını kaybeden 6 çocuğun Covid-19’a yakalanmadan önce ciddi kronik hastalıklara sahip olduğu aktarıldı.

Çalışmanın yazarları, incelenen çocukların verilerinin 0 ile 18 yaş arasındaki  Beyaz Amerikan,Hispanik, Siyahi ve Asya kökenli oldukça geniş bir kitleye ait olduğunu ve yaş ortalamasının 9 olduğunu söyledi. Siyahi, Hispanik ve Asya kökenli olan çocukların arasında Covid-19’a yakalanma ve ciddi olarak hastalanma oranlarının beyaz Amerikalı çocuklardan yaklaşık 4 kat daha yüksek olduğu vurgulandı. İlerleyen uzun vadeli kronik bir hastalığa sahip olan çocukların ise Covid-19’dan sonra ciddi hastalığa yakalanma olasılığının yaklaşık altı kat daha yüksek olduğu görüldü.

Melbourne'daki Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü'nden (MCRI) yapılan farklı bir çalışmada ise, çocukların vücutlarının coronavirüsün çoğalmasını önleyen güçlü bir bağışıklık tepkisi verdiği öne sürüldü. Yakın zamanda yapılan araştırma, enfekte ebeveynlerle yaşamalarına, hafif semptomlara sahip olmalarına ve antikor oluşturmalarına rağmen çocukların Covid-19 testlerinde negatif çıkabildiğini buldu.

UCL ve Francis Crick Enstitüsü'nden bir başka araştırma ise 16 yaşın altındaki çocukların yüzde 44'ünün, Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 coronavirüsü nötralize eden soğuk algınlığı ile savaşmak için tasarlanmış antikorlara sahip olduğunu buldu.

Bilim insanları şu anda bu çapraz virüs antikorlarının varlığının yetişkinlerde ve çocuklarda neden farklı olduğunu açıklayamıyor.

(NTV)