'Endişe verici' Kovid-19 araştırması!

Kovid-19 salgınının, ABD'li genç yetişkinlerin yalnızlığını nasıl etkilediğini inceleyen yeni bir ulusal anket, katılımcıların yüzde 80'inde “önemli depresif belirtiler” olduğunu ortaya koyuyor.

Ekleme: 20.11.2020 10:59:33 / Güncelleme: 20.11.2020 10:59:33 / Dünya
Destek için 

Tüm dünyada yaşamı kabusa çeviren KOVİD-19 salgınının, ABD'li genç yetişkinlerin yalnızlığını nasıl etkilediğini inceleyen yeni bir ulusal anket, katılımcıların yüzde 80'inde “önemli depresif belirtiler” olduğunu ortaya koyuyor.

18-35 yaşları arasındaki 1000'den fazla Amerikalı, deneklerden kaygılarını ve madde kullanımlarını rapor etmelerini isteyen çevrimiçi anonim ankete katıldı.

Journal of Psychoactive Drugs'da yayınlanan bulgular, katılımcıların yaklaşık yüzde 61'i orta ila şiddetli anksiyete bildirdiği için, yalnızlığın “endişe verici” düzeylerinin önemli zihinsel sağlık sorunları ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Bu arada, görüşmecilerin yüzde 30'u aşırı düzeyde içki içtiğini açıkladı. Ve katılımcıların sadece yüzde 22'si uyuşturucu kullandığını bildirmesine rağmen, bunların yüzde 38'i şiddetli uyuşturucu kullanımı bildirdi.

Miami Üniversitesi'nden baş yazar Profesör Viviana Horigian, “Bu nedenle akıl sağlığı hizmetlerinin sağlanması zorunludur” diyor.

"KOVİD-19 salgını ile ABD'deki yalnızlık ve bağımlılık salgınlarının birleşmesi kalıcı olacak" diyen Prof. Horigian şunları söyledi:

“Bu genç yetişkinler, ülkemizin sosyal dokusunun geleceğidir. Sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik eden kısa çevrimiçi temas temelli müdahalelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla birlikte psikolojik yardıma erişimleri sağlanmalıdır.
KOVID-19 salgını sırasında ve sonrasında genç yetişkinlerdeki zihinsel sağlık ve madde kullanımı sorunlarını ele almak bir zorunluluktur."

Yazar Renae Schmidt ise şunları ekliyor: “Bu nesillerdeki uyum ve sosyal bağlılık duygusunu geliştirmeye yatırım yaparken, genel olarak topluluklarımızdaki sosyal ve fiziksel dayanıklılığı ele alabiliriz. Öğrencilerin çevrimiçi kursları sürdürmeye, danışmanlık hizmetlerini artırmaya ve tele sağlık hizmetleri aracılığıyla sosyal yardımlar sağlanmasına ihtiyacı var. Okula gitmeyen genç yetişkinler için, tele-sağlık yoluyla da tarama ve müdahaleyi sağlamak için birinci basamak hekimleri tarafından agresif hasta erişimi kullanılmalıdır.”

126 maddelik çevrimiçi anket 22 Nisan - 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Yaş ortalaması 28 ve yüzde  86'sı 23 yaş üzeri olmak üzere 1.008 katılımcı yer aldı.

Her belirti (yalnızlık, anksiyete, depresyon, alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı) uluslararası kabul görmüş puanlama sistemlerine göre ölçüldü.

Araştırmacılar, yalnızlık ile vurgulanan akıl sağlığı koşulları arasındaki ilişkileri incelemek için hem yalnızlığın hem de sosyal bağlılığın depresyon, anksiyete, alkol kullanımı ve uyuşturucu kullanımı üzerindeki doğrudan etkilerine bakan bir model kullandılar.

Ayrıca anksiyete ve depresyon yoluyla yalnızlık ve sosyal bağlılığın alkol ve uyuşturucu kullanımı üzerindeki dolaylı etkilerine de baktılar. Buna ek olarak, KOVID öncesi ve KOVID sonrası davranışlar ve psikososyal semptomatolojideki ilişkileri karakterize ettiler.

Sonuçlar, yalnızlık hissinde bir artış olduğunu bildiren çoğu katılımcının aynı zamanda içme (yüzde 58), uyuşturucu kullanımı (yüzde 56), anksiyete (yüzde 76) ve depresyonda (yüzde 78) bir artış ve bağlılık duygularında (yüzde 58)  bir azalma olduğunu gösterdiğini göstermektedir.

Salgın nedeniyle ruh sağlığı sorunları veya madde kullanımındaki genel artışlara bakıldığında, çoğu sorun katılımcılar tarafından artan olarak kaydedildi; yalnızlık duyguları yüzde 65, bağlılık eksikliği yüzde 53, alkol kullanımı yüzde 48, uyuşturucu kullanımı yüzde 44, anksiyete yüzde 62 ve depresyon yüzde 64.

Genel olarak, ankete katılanların yüzde 49'u büyük ölçüde yalnızlık bildirdiler.

Ankete katılanların çoğu ( yüzde 80) alkol aldığını bildirirken, yüzde 30'u zararlı ve bağımlı içme düzeylerini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 19'u en az haftada bir aşırı içki içtiğini ve yüzde 44'ü en az ayda bir kez aşırı içki içtiğini bildirdi.

Ekip, sonuçların artık müdahale çabalarına rehberlik etmek için kullanılacağını umuyor.

Profesör Horigian, “Toplum kaynaklarından yararlanan ve bu kaynakların kullanımını destekleyen sosyal reçeteleme, aynı zamanda sosyal ve psikolojik refahı iyileştirme vaadi de gösteriyor.  Bu çabalar ve diğerleri, yalnızlık sorunlarını ve tezahürlerini hafifletmeye yardımcı olabilir; yine de bu yörüngeleri yeniden ele almak için iş gücü geliştirme ve müdahale geliştirme araştırmalarıyla desteklenen zihinsel sağlığın korunması ve refah teşviki ile desteklenen ve kökleşmiş entegre, çok yönlü ve uyumlu bir yaklaşım gerekebilir" dedi

Kaynak:  Time türk - Scitechdaily