Meclisin gündeminde Ülkücülerin yasaklanması var

Almanya'da Federal Meclis'teki beş parti ülkücülerin dernek ve faaliyetlerinin yasaklanması talebiyle ortak bir teklif hazırladı. Teklifin bugün kabul edilmesi bekleniyor.

Ekleme: 18.11.2020 15:53:56 / Güncelleme: 18.11.2020 16:03:04 / Dünya
Destek için 

Fransa'nın ardından Ülkücü Hareketin Almanya'daki faaliyetlerinin de yasaklanması yönünde başlatılan girişim bugün Federal Meclis'in gündemine geliyor. Alman hükümetinin ortakları Hristiyan Birlik (CDU ve CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yanı sıra muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller'in üzerinde uzlaşma sağladığı teklifin bu akşam Alman Federal Meclisi'nde görüşülmesi ve kabul edilmesi bekleniyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, söz konusu partilerin çoğunluğu sağlayacak olması nedeniyle meclisten geçmesine kesin gözüyle bakılan teklifle Alman İçişleri Bakanlığı, ülkücülere ait dernek ve yapılanmaların, aynı zamanda faaliyetlerinin yasaklanıp yasaklanamayacağını gözden geçirmekle yükümlü hale geliyor. 

TEKLİFİN İÇERİSİNDE NELER VAR?

Federal Meclis'e sunulacak teklifte "Irk ve dünyaya hakimiyet çılgınlığı temeline dayalı ve insan onuru ile halklar arası diyaloğa karşı olan tüm dünya görüşlerini kınıyor, kararlı biçimde ona karşı duruş sergiliyoruz" ifadeleri yer alıyor. 

Ülkücülerin sahip olduğu yüksek üye sayısı sebebiyle aşırı sağcı hareketler içinde özel bir konuma sahip olduğuna da dikkat çekilen teklifte, Avrupa'daki bir dizi ülkede "militanca ve şiddet yanlısı tutumları" ile göze çarptığı belirtiliyor.

Teklifte, ülkücülüğün kökeninde "Pantürkizm ve Turanizm'e dayanan milliyetçi ve ırkçı ideoloji yattığı" aktarılıyor. Halk arasında "Bozkurtlar" olarak anılan bu grubun ülküsünün, Balkanlar'dan Çin'e uzanan, etnik olarak homojen ve Türklerin öncülüğünde büyük bir Türk devleti kurmak olduğu bildiriliyor.

Almanya'da en az 11 bin üyesi bulunan ülkücülerin Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) ve Avrupa Türk İslam Kültür Birliği‘nin (ATİB) gibi iki büyük çatı altnda örgütlendiği, ilaveten Alman istihbarat birimlerinin raporlarına göre bir de örgütsüz ama bu ideolojiye ait olup internet üzerinden iletişimde olan ülkücülerin bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Teklif ile Alman hükümetinden talep edilenler:

- Avrupa ve uluslararası alandaki partnerler ile işbirliği içinde ülkücülerin Avrupa'daki etkisini geri püskürtmek amaçlı bütün tedbirlerin alınması,

- Ülkücü Hareket'in özellikle Almanya'da devamlı olarak takip edilmesi ve hukuk devletinin imkanları çerçevesinde kararlı şekilde ona karşı mücadele edilmesi,

- Ülkücü Hareket'in dernek ve organizasyonlarının yasaklanması ve Alman Anayasası'nın değerlerine, insanlık onuruna ve halklar arası diyaloğa karşı her türlü faaliyetine karşı hukuk devleti olarak istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,

- Federal projelerden olan "Demokrasiyi yaşatmak" ile Federal Siyasi Eğitim Merkezi (bpb) ve Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın mevcut mali imkanları çerçevesinde, kamuoyunun, derneklerin, birliklerin ve enstitülerin Ülkücü Hareket'in hedef ve metotlarına ilişkin aydınlatılmaları amaçlı yayınların artırılması ve süreklilik arz etmesi,

- Ülkücü Hareket'in internette yaydığı ajitasyona karşı hukuk devleti çerçevesinde istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,

- Bozkurtların, Almanya, Avrupa ve Türkiye'de tehdit ettiği kişi ve gruplarla dayanışma gösterilmesi ve onların en iyi şekilde desteklenmesi.

Teklifin kabul edilmesinin ardından İçişleri Bakanlığının olası bir yasak kararını incelemeye alması bekleniyor.