Türkiye tarafında 9 Ekim 2019 tarihinde Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen "Barış Pınarı Harekatı" ile kontrol altına alınan Resulayn'da, Türkiye Devleti'nin ve sivil toplum kuruluşlarının destekleri ile günlük yaşam devam ediyor.
Resulayn'da her sokak ve caddede savaş izleri canlılığını koruyor. Savaşta en büyük mağduriyeti yaşayanlar ise çocuklar oldu. Yıllarca YPG-PYD'nin uygulamış olduğu baskılardan dolayı çocuklarını okula göndermeyen halk "Barış Pınarı Harekatı"nın ardından çocuklarını okullara göndermeye başladı. İlçe merkez ve kırsalında bulunan 146 okulda öğrenciler zor şartlar altında eğitimlerine devam ediyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Resulayn merkez ve kırsalında zor şartlar altında eğitim gören çocuklara kırtasiye yardımında bulundu.
İLKHA muhabirinin de katıldığı yardım çalışmalarında okullarda savaşın izleri net olarak gözüküyor. Birçok okulda elektrik ve su yok. Sınıflar boyasız ve pencelerde cam yok. Birçok okulda sıralar çok yıpranmış durumda. Okul bahçeleri düzenlenmediği için çocuklar çamur içinde kalıyor. Okullarda ısınmak için mazot sobaları kullanılıyor. Kalitesiz mazot kullanıldığından dolayı okul içerisinde çok ağır koku oluşuyor.Bazı sınıflarda ise mermi ve havan topu izleri halen canlılığını koruyor. Çok zor şartlar altında eğitimlerine devam eden öğrenciler, okullarının bir an önce onarılmasını ve okullarda yapılacak çevre düzenlemesinin ardından okul bahçesinde oyun oynayacakları günleri dört gözle bekliyor.
İHH tarafından okul öğrencilerine kırtasiye yardımında bulunulurken; ihtiyaç sahibi ailelere de gıda, hijyen, ayakkabı, battaniye, çocuk maması, soba ve nakdi yardımlarda bulunuldu.
İHH tarafından bazı eğitim kurslarında eğitimlerini tamamlayan öğrenciler için ise sertifa töreni düzenlendi.
Okullarda yapılan yardımlarla ilgili Resulayn Milli Eğitim Müdürü ve Resulayn Yerel Meclis Üyesi İntisar Dude İLKHA'ya konuştu.
"Allah'a çok şükür bütün okullarımız açıktır"
En büyük sorunlarının okullarının fiziki durumu olduğunu vurgulayan Dude, "Resulayn'da Ümmül Xayr köyünde İHH öncülüğünde kırtasiye malzemesi dağıtıyoruz. Ümmül Xayr köyünde çocuklara okul çantası, kırtasiye malzemesi, şeker ve çikolata dağıttık. İHH'ya yapmış oldukları yardımlardan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Onlar bizim öğrencilerimizin ve çocuklarımızın kalplerine sevinç katıyorlar. Cenab-ı Allah kendilerinden razı olsun.Resulayn ve köylerinde 146 okulumuz var. Okullarda 18 bin öğrenci ve 969 öğretmen var. Allah'a çok şükür bütün okullarımız açıktır; fakat okulların onarımına ihtiyaç vardır. Hayırseverlerden isteğimiz okulumuzun onarımdan geçirilmesidir. Bizim öğretmenlerimiz vardır ve derslerinin başındadır. Hepinize çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
"Okulumuzun herşeyden önce onarılması gerekiyor"
Yapılan yardımlarla ilgili açıklama yapan Ümmül Xayr Köy Okulu Müdürü İzzettin el Avad, "Okumuzda yaklaşık 70 öğrencimiz vardır. Okulumuzun herşeyden önce onarılması gerekiyor. Okulumuzda elektriği, penceresi yok. Sınıfların boyanması gerekiyor. İçerde öğretmenler odamızın da sıvanması gerekiyor. Yerlerimizde kışın yağmur yağdığı zaman çamur oluyor. Yerlerin dolgu yapılması gerekiyor. Okulumuzda kitap sıkıntısı yoktur. Kışın ısınmak için mazot sobası kullanıyorduk, şu an soba da yakmak için ne bulsak kullanacağız. Ayrıca okulun ihata duvarının örülmesi lazım. Türkiye hükümetine, halkına ve İHH'ya teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz"
İlk günden beri Suriye halkının yanlarında olduklarını belirten İHH İnsani Yardım Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, "Suriye savaşının başladığı ilk günden beri İHH olarak muhacir ve savaş mağduru kardeşlerimizin yanında olmaya çalıştık. Bugünde Resulayn Ümmül Xayr köyünde öğrenciler çok zor şartlarda eğitim görüyorlar. Bizde 75 çocuğumuza bağışçılarımızın desteği ile kırtasiye yardımında bulunduk. Biraz sonra diğer mağdur ailelere soba, battaniye, hijyen, gıda, bebek maması ayni yardımlarda bulunacağız. Sizler vasıtanızla bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. Allah hepsinden razı olsun." diye konuştu.
"Eğitim savaş ortamında da devam etmeli"
Yardım çalışmalarına katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Murat Müjdeci ise yaptığı açıklamada, "Bir eğitimci olarak söylüyorum. Çocukların savaş ortamından uzaklaşarak eğitim almaları, birbirleri ile oyun oynamaları, kişisel ve psikososyal gelişimlerleri için çok önemlidir. Ben bu eğitimin savaş ortamında da devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Olması gerekende budur. Bu yardımlarında artarak devam ettirilmesi gerektiğine inanıyorum." dedi. (İLKHA)