FAİZ LOBİSİNİ SEVİNDİRMEYİN

Merkez Bankası başkanının değişmesi ve ardından gelen Maliye Bakanının istifası faiz lobisini harekete geçirdi. Ekonomi yönetimindeki bu değişikliler sonrası faiz lobisi de yüksek faiz beklentilerini açıklayarak Merkez Bankası üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Kamuoyu, faiz lobisinin oyunlarına gelinmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyor.

Ekleme: 13.11.2020 00:51:21 / Güncelleme: 13.11.2020 00:51:21 / manşetler
Destek için 

Haber Merkezi

Son dönemlerde ekonomi yönetiminde yaşanan değişiklikler faiz lobisinin iştahını kabartmış olmalı ki hiç vakit kaybetmeden harekete geçtiler. Merkez Bankası başkanının değişikliği ve ardından Maliye Bakanının istifa etmesi sonrası lobinin ‘yüksek faiz’ açıklamaları, gözlerden kaçmıyor. Vatandaşların vergileriyle oluşturulan hazine gelirlerine sürekli göz diken lobi yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal üzerinde baskı kurmaya başladı. Lobi, bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısında yüksek bir faiz artışı olacağını iddia ediyor.

İLK DEĞİŞİKLİK MERKEZ BANKASINDA

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "7 Kasım 2020 tarihli ve 31297 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile TCMB Başkanlığına Naci Ağbal atanmıştır. Görev devir teslim töreninde Sayın Ağbal, Murat Uysal’a teşekkür ederken; Sayın Uysal da yeni görevinde Başkan Ağbal’a başarılar diledi" ifadeleri kullanıldı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Ağbal kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Göreve başladık, çalışma zamanı" dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI İSTİFA ETTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pazar akşam saatlerinde Instagram hesabından sürpriz bir şekilde istifa ettiğini duyurdu. Haber merkezlerinin dahi şok yaşadığı ve iddia olarak duyurduğu istifa iki gün sonra netlik kazandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan istifayı kabul etti. İstifa sonrası İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar ifade edildi; "Bilindiği gibi, 8 Kasım 2020 Pazar akşamı, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, sosyal medya hesaplarından birinde sağlık nedeniyle görevden affını isteyen bir açıklama yapmıştır. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebi kabul edilmiştir."

YÜKSEK FAİZ İÇİN ELLERİNİ OVUŞTURMAYA BAŞLADILAR

Ekonomi yönetimini dolar-faiz-enflasyon üçgeninde kıskaca almaya çalışan faiz lobisi, ekonomi yönetimindeki değişiklikle birlikte yeniden sahneye çıktı. Lobi, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal üzerinde baskı kurarak bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısında yüksek bir faiz artışı olacağını iddia ediyor. Ağustos 2018’deki kur saldırısının ardından olduğu gibi Merkez Bankası’nın faizleri arttırmasını isteyen çevreler, Merkez Bankası Başkanı ve ardından da Hazine ve Maliye Bakanı’nın değişmesiyle faiz artışı beklentilerini açıkça dile getirmesi dikkatlerden kaçmadı.

YÜKSEK FAİZ DAYATMASI SÜREKLİ DEVAM ETTİ

Faiz lobisi; TL’nin dolar ve avro gibi rezerve para birimleri karşısında değer kaybetmesini sürekli olarak faizlerin yükseltilmemesine bağlıyor. Yıllardır bu tezi Türkiye’ye dayatan lobi, yüksek faiz ortamında yüksek miktarda haksız kazanç elde etti. Mayıs 2013’te faizleri yüzde 4,5’e kadar düşürmeyi başaran Türkiye, gezi olaylarıyla durdurulmaya ve ekonomisi çökertilmeye çalışıldı. Ardından FETÖ üzerinden hükümeti düşürmeye çalışan faiz lobisi, 15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye’ye diz çöktürmeye girişti ancak başarılı olamadı.

ABD BANKASINDAN TL İÇİN HAMLE

Ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından Merkez Bankası'nın 500 baz puan faiz arttırımına gideceğini öngören JPMorgan, TL'deki "ağırlığını azalt" poziyonunda karını realize ederek, "piyasa ağırlığı" pozisyonuna geçti. Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendiren JPMorgan, yeni TCMB Başkanı Ağbal'ın daha iyi iletişime ve politika yönlendirmesine vurgu yapmasının cesaret verici olduğunu belirten JPMorgan, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan'ın yaptığı yazılı açıklamada, şeffaf, öngörülebilir ve hesap verebilir politikalar uygulanması sözü vermesinin piyasalara güven verdiğini vurguladı.

''FAİZLERDE 500 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLİYORUZ''

Bu yeni ekonomi ekibinin ilk testinin gelecek hafta yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı olacağına işaret eden JPMorgan, "Yeni ekibin büyük bir politika faizi artırımı yapacaklarını ve aynı zamanda daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlamak için politika çerçevesini basitleştireceklerini düşünüyoruz. Bu doğrultuda TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 15,25'e çıkarmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

GOLDMAN SACHS 475 BAZ PUAN TAHMİNİNDE BULUNDU

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından TCMB’nin 19 Kasım toplantısında politika faizinde 475 baz puana varan artırım yapabileceği tahmininde bulundu. Goldman Sachs tarafından yayımlanan raporda %10.25’te olan politika faizinin 475 baz puan artışla %15’e yükseltilebileceği ifade edilirken, dolar/TL’nin bu seviyelerden de gerilemesi hakkında şüphe belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: FAİZ SEBEP, ENFLASYON NETİCEDİR

AK Parti TBMM grup toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü ekonomiye ayırdı. Erdoğan, “Sürdürülebilir güçlü büyüme ve istihdam artışının yolu fiyat istikrarından, bir başka ifadeyle enflasyonun kontrol altında tutulmasından geçiyor. Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti, bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor. Her zaman söylediğim gibi faiz sebep, enflasyon neticedir ve bunu başaracağız. İnşallah buradaki engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için, en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte, ardından kademeli olarak orta vadeli hedeflerimize doğru indirmekte kararlıyız.” dedi.