İngiltere ve Galler’deki yaşanan vakalarının araştırıldığı raporda, Katolik Kilisesi'nin bu süre içerisinde 3 binden fazla çocuk istismarını içeren 900’den fazla şikâyet aldığı belirtildi.
Kilise bağlantılı bu istismar suçlarının rahipler, keşişler ve kilise gönüllüleri tarafından işlendiği dile getirilen raporda, bu vakalarla ilgili 177 soruşturmanın açıldığı ve bu soruşturmalardan 133’ünün mahkumiyetle sonuçlandığı ifade edildi.
Ayrıca raporda, kilisenin yaşanan istismarlardan dolayı mağdurlara milyonlarca sterlin tazminat ödemek zorunda kaldığı bilgisi de yer aldı.
Rapor, 1970 ile 2015 yılları arasında kiliseyle bağlantılı bin 750'den fazla mağdur ve şikayetçi olduğunu, 2016 yılından bu yana her yıl 100'den fazla istismar iddiasının bildirildiğini ortaya koydu.
Çocuk istismarına yönelik yapılan araştırmada kiliseye şikayetler yapıldığında kilisenin hiçbir zaman mağdurları desteklemediği, ancak failleri farklı bir kiliseye taşıyarak korumak için harekete geçtiği belirtildi.
Raporda, tekrar eden başarısızlıklardan biri olarak "seri tacizci Papaz James Robinson"un durumu gösterildi.
1980'lerde hakkında ilk kez şikâyette bulunulan papazın ülke içinde başka bir bölgeye gönderildiği ardından da ABD'ye kaçtığı kaydedildi.
Ancak ABD'nin papazı, 2010 yılında 4 çocuğa karşı 21 cinsel suçtan hüküm giydiği ve 21 yıl hapis cezasına çarptırıldığı için İngiltere'ye iade ettiği hatırlatıldı.
İngiltere ve Galler Katolik Kilisesi lideri Kardinal Vincent Nichols, kamuoyuna sunulan rapor ve kiliseye gelen eleştiriler nedeniyle istifa etmeyi teklif ettiğini, ancak Vatikan tarafından istifasının reddedildiğini belirtti. (İLKHA)