İdari tutukluluk hukuksuzluğunu ısrarla sürdüren siyonist işgal rejimi kınandı

Cenevre Haklar ve Özgürlükler Konseyi, uluslararası camiayı, “idari tutukluluk” politikasına son vermesi için siyonist işgal rejimine baskı yapmaya çağırdı.

Ekleme: 09.11.2020 13:45:08 / Güncelleme: 09.11.2020 13:48:47 / Güncel
Destek için 

Cenevre Konseyi, işgal rejiminin serbest bırakma kararı karşılığında 103 gündür sürdürdüğü açlık grevine son veren Filistinli esir Mahir el-Ahres’i, başarıyla sonuçlanan mücadelesinden ötürü tebrik ederken, idari tutukluluk hukuksuzluğunu ısrarla sürdüren işgal rejimini ise kınadı.

Siyonist işgal rejimi zindanlarında hâlâ 365'i idari tutuklu 4 bin 700 Filistinli esir bulunduğunu hatırlatan Cenevre Haklar ve Özgürlükler Konseyi, Filistin halkına yönelik sürdürülen idari tutukluluk zulmünün bir an önce sonlandırılması gerektiğinin zamanı geldiğine vurgu yaptı.

İşgalciler, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Esir edilen kişinin, "israil'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Öte yandın, Filistinli esir Mahir el-Ahres, 103 gün süren açlık grevini, işgal rejiminin kendisini bu ayın 26'sında serbest bırakacağını kabul etmesi üzerine askıya alma kararı aldı.

Filistin Esir Kulübü, konuyla ilgili açıklamasında yapılan anlaşmanın işgal rejiminin Mahir El-Ahres'i bu ayın 26'sında serbest bırakmasını ve idari tutukluluk halini uzatmamasını gerektirdiğini ve 26'sına kadarki sürenin de hastanede tedavisiyle geçeceğini belirtti.

Batı Şeria'nın Cenin bölgesinden olan 49 yaşındaki Mahir El-Ahres 27 Temmuz 2020 tarihinde idari tutuklu olarak alıkonulduğu tarihten itibaren, idari tutukluluk halini protesto amacıyla açlık grevini başlatmıştı. (İLKHA)