Van’da ilk Sedef Kakma sergisi açıldı

İpekyolu ilçesi Halk Eğitim Merkezi’nden 2 usta öğretici tarafından bir AVM’de ilk Sedef Kakma sergisi açıldı. Açılan Sedef Kakma sergisi, Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olma özelliği taşıyor.

Ekleme: 28.10.2020 20:50:05 / Güncelleme: 29.10.2020 00:50:21 / Kültür & Sanat / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Ceviz ağacı üzerine yapılan Sedef Kakma işinin Sümerlere kadar dayandığı ve tarih boyunca da birçok medeniyet tarafından yapıldığı biliniyor.

Açmış oldukları serginin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olduğunu belirten Usta Öğretici Âdem Yıldırım, Sedef Kakma işinin ceviz ağacı üzerine yapıldığını ve 600 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Antep işi Sedef Kakma sanatını icra ettiklerinin söyleyen Yıldırım bu işlemin Tuşba İlçesinde bulunan Geleneksel Van Evlerinde yaptıklarını ve serginin 2 gün boyunca meraklıları için açık olacağını belirtti.

Sedef Kakma Sanatının Osmanlı zamanına, hatta Sümerlere kadar dayandığını dile getiren Usta Öğretici Rumeysa Yılmaz ise, “Bizim 4 türlü sedef işimiz var. Sedef-i İstanbul, Şam, Viyana işi. Bizim yaptığımız Şam işi, Gaziantep işine de uyarlanmıştır. Yani yaptığımız Antep işinde Telkâri de var. Telkâriyi de eklediğimizde bu iş Antep işine dönüştü.” dedi.

Yılmaz, “Çok emek isteyen ve çok güzel bir sanat. Başlangıçta biraz zorlanıyor insan ama alışıktan sonra kopamıyorsunuz.  Sedef Kakma tek başına başka bir dünya. El sanatları hocası olarak diğer el işleri ile uğraşıyordum ama artık sadece Sedefle uğraşıyorum. Çünkü çok emek isteyen ve zor bir iş.” ifadelerini kullandı.

 Sedef Kakma işinin Van’da yeni olduğunu ve insanların bu sanata ilgi duyduğunu dile getiren usta öğreticiler, gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade ettiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler