Develerin birçoğu, çölde hayatta kalmak için hörgüçlerinde su depoladıklarını düşünüyor; ancak bu yaygın görüşten biraz farklı.
Develerin buldukları sudan en iyi şekilde yararlanmak için hileleri olsa da, görevleri yağ depolamak olduğu için hörgüçleri onlardan biri değildir.
San Diego Hayvanat Bahçesi Hayvan Refahı Sorumlusu ve Ulusal Sözcüsü Rick Schwartz, "Yiyecek ve suyun kıt olduğu kurak mevsimlerde develer zorluk çeker. Yiyecek mevcut olduğunda, develer hörgüçlerini oluşturmak için yeterli kalori alırlar; böylece yiyecek kıt olduğunda uzun süre hayatta kalabilirler" dedi.
‘Tam' bir hörgüçle, bir devenin yiyeceksiz dört, hatta beş ay gidebileceğini belirten Schwartz, “Develer yağlarını tükettiklerinde, sönmüş bir balon gibi büzülüyor” dedi.
Genç develer bu yağlı birikintilerle doğmazlar ve emzirme döneminde onlarla birlikte büyümezler.
Schwartz'a göre: "Anneden aldığınız tüm enerji bedeni büyütecek. Genç develer 4 ila 6 aylık olduklarında sütten kesilmeye başlarlar, ancak hörgüçleri 10 ila 1 yaşına gelene kadar oluşmaya başlamazlar."
İki tür deve vardır: Batı Çin ve Orta Asya'nın bazı bölgelerinde yaşayan ve iki hörgüçlü iki kamburlu deve (Camelus bacrianus) ve Arap devesi (Camelus dromedarius) en yaygın olanıdır ve yalnızca bir hörgücü vardır. Ancak Schwartz'ın bildiği kadarıyla, fazladan tümsek, iki kamburlu bir devenin yiyeceksiz daha uzun yaşamasına izin vermez.
Ve birçok hayvan midelerinde ve yanlarında yağ depolamasına rağmen, develerde yağ, tümseklerde dikey olarak birikir.
Ve deve hörgüçleri enerjiye dönüşen yağı depoladıkları için, tek hörgüçlü bir devenin su kıtlığı ile başa çıkmasının başka yöntemlere ihtiyacı var.
Örneğin, Schwartz'a göre, bir deve aynı anda 30 galon (114 litre) su içebilir, suyu tutmak için kuru dışkıları geçebilir ve böbrekleri toksinleri, vücuttaki sudan verimli bir şekilde çıkarabilir; böylece mümkün olduğunca fazla su tutabilirler.
Kaynak: Time türk - Live Science