Önce sapkın Piyer Loti’nin adını silelim

Türkiye ile Fransa arasında başlayan gerilimde karşılıklı olarak birbirlerinin ürünlerine yönelik ambargo başladı. Süreç İstanbul'un en güzel yerlerinden birine adını veren Pierre Loti konusunu tekrar gündeme getirdi.

Ekleme: 27.10.2020 13:54:08 / Güncelleme: 27.10.2020 14:10:20 / Güncel
Destek için 

Mustafa Karakaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı boykota davet etmesi ile sosyal medyada Fransız ürünlerine yönelik tepkiler zirveye çıktı. 

Sosyal medyada boykot kararını değerlendiren kimi kullanıcılar Fransız ürünü olan laiklik üzerinden eleştiride bulunurken kimileri de Piyer Loti tepesinin adının değiştirilmesini istedi.

Asıl adı İdris-i Bitlisi tepesi olan buraya  1934 yılında yapılan değişiklikle Piyer Loti adı verildi.

Kaynaklarda Piyer Loti’nin eşcinsel/sapkın olduğu anlatılırken Hatta Nazım Hikmet Loti için “şarlatan” ifadesini kullanırken tepeye isim olarak bu şahısın adı neden verildi acaba?

Bakınız Nazım Hikmet gibi bir komünist Piyer Loti için ne diyor;

“ Sen Piyer Loti!/ Sarı muşamba derilerimizden / birbirimize / geçen/ tifüsün biti / senden daha yakındır bize / Fransız zabiti!”

“Çürük Fransız kumaşlarını / yüzde beşyüz ihtikârla şarka satan :/ Piyer Loti! “

Evet Nazım Piyer Loti’yi böyle anlatıyor ama biz hala o tepeden o ismi silemedik

Gerçi bir dönem bu ismin kaldırılması gündem olmuştu.

2012 yılında AK Parti Milletvekili Vahit Kiler tepenin adının aslına döndürülmesi gerektiğini ve bu talep gündemleştiği halde yerine getirilmedi.

Son günlerde Fransa ile yaşanan karşılıklı gerilim sürecinde sosyal medya kullanıcıları sapkın Piyer Loti'nin adının oradan kaldırılmasını talep ediyor.

Her ne kadar İdris-i Bitlisi gibi Türk-Kürt kardeşliğinin sembolü olan bir ismin adının silinmesinin ve  yerine sapkın bir Fransız'ın adının tepeye verilmesinin gerekçesi belirtilmese de Türkiye’nin 1930'lı yıllarını bilenler amacın orada İslami olanın silinmesi olduğunu gayet açık bir şekilde biliyor

Madem gündemde Fransa ile yaşanan gerilim var.

Madem Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan halkı boykota çağırıyor.

Devlet ilk adımı atıp o sapkın şahsın ismini silerek bu boykot eylemine öncülük yapmak zorunda değil midir?

Evet, Fransa’ya boykotun ilk adımı olarak tepenin adını İdris-i Bitlisi yapalım

 

 

İlgili Haberler