İslam’a savaş açan Macron ve avanesine tepkiler çığ gibi, FRANSA’YA BOYKOT

Fransa'da son dönemlerde sistematik bir şekilde artan İslam düşmanlığına Müslümanların tepkisi çığ gibi büyüyor. Macron yönetiminin Müslümanları hedef almasına Kuveyt, Fas, Lübnan gibi birçok ülke tepki gösterdi.

Ekleme: 25.10.2020 07:28:43 / Güncelleme: 26.10.2020 00:50:02 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

ABUZER ATASOY - DOĞRUHABER

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğinde yürütülen İslam düşmanlığı son dönemlerde had safhaya ulaştı. Ülkenin önde gelen birçok ismi, İslam’ı “terörizmin kaynağı” ve bütün Müslüman toplumunu “terörist” olarak gördüklerini açıklayan demeçler veriyor. Saldırgan açıklamalarla birlikte Fransa’da, Müslümanlara yönelik saldırılar ve Peygamber Efendimize (s.a.v) hakaretlerde ciddi artış var. Geçtiğimiz günlerde bazı devlet binalarında efendimiz Hazreti Muhammed’e (s.a.v) hakaret içeren karikatür resmedilmişti.

Fransa’nın devlet olarak benimsediği saldırgan tutuma İslam ülkelerinden büyük tepki geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Fransa’nın sistematik saldırılarını kınarken sosyal medyadaki Müslüman kullanıcılar da Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI, SİSTEMATİK SALDIRIYA DİKKAT ÇEKTİ

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Fransa'da bazı binaların ön cephesine Hazreti Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin asılması ve İslam'ın terörle ilişkilendirilmesini kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, "Hazreti Muhammed'in şahsının temsil ettiği dini sembollere hakaret ederek Müslümanların duygularına yapılan sürekli sistematik saldırıyı kınıyoruz." denildi.

Bazı Fransız yetkililerin siyasi kazanç elde etme uğruna Fransız-İslam ilişkilerine zarar veren ve nefret duygularını körükleyen resmi siyasi söylemlerinin hayretle karşılandığı aktarılan açıklamada, özgürlük adı altında hiçbir dinin sembolüne hakaret edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Fransa'ya İslami toplumları hedef alan ve dünya genelinde bir buçuk milyardan fazla Müslümanın duygularını inciten ayrımcı politikalarını gözden geçirme çağrısında bulunuldu.

KUVEYT’TEN MACRON’A KINAMA

Fransa’nın İslam’a ve İslam peygamberine yönelik saldırgan tutumuna İslam ülkelerinden de tepkiler geliyor.

Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı İslami Anayasa Hareketi Partisi (HADES), Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarını ve bazı gazetelerde Hz. Muhammed'e (s.a.v) hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasını kınadı.

Meclis Başkanı Ganim, yaptığı yazılı açıklamada, İslam sembollerine yönelik kasıtlı hakaretlerin kınanması ve dünya genelindeki tüm dinlere yönelik hakaretleri yasaklamak için diplomatik ortamda pratik önlemler alınması çağrısında bulundu.

Milletvekili Ahmed el-Fadl da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığını özgürlük kisvesine bürünen aşırılığı engellemek için uluslararası diplomatik çaba harcaması çağrısında bulundu. Fadl, "Dini aşırılığın en tehlikeli biçimi, en güçlü demokratik ülkeler tarafından benimsenen aşırılıktır ve bu, Fransa Cumhurbaşkanı'nın dengesiz ve aşırılık yanlısı açıklamalarında açıkça görülmektedir." ifadesini kullandı.

KUVEYT DIŞİŞLERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da Fransa’nın İslam Peygamberini (s.a.v) hedef alan alçaklıklarına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kuveyt Devleti, Peygamber'e (s.a.v) hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmaya devam edilmesinden dolayı büyük bir rahatsızlık duymuştur." ifadesi kullanıldı.

Kuveyt'in, İslam İşbirliği Teşkilatının İslam ümmeti adına yaptığı açıklamayı tüm içeriğiyle desteklediği belirtildi.

Açıklamada, kin, nefret ve şiddeti doğuracak siyasi söylemler üzerinden semavi dinlere ya da Hz. Muhammed'e karşı bu türden hakaretlerin desteklenmesi ve bunun sürdürülmesinin vahim sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

FRANSIZ MALLARINI PİYASADAN ÇEKME KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan, Kuveyt Tüketici Dernekleri Federasyonu, Hz. Muhammed'e(s.a.v.) hakaret içeren karikatürün yayınlanmasına tepki olarak Fransız ürünlerini ülkenin en büyük pazarı olan derneklerden geri çekmek için büyük bir kampanya başlattı.

Fas'ta da sosyal medya kullanıcıları Fransız ürünlerini boykot çağrısında bulundu. Çok sayıda Faslı aktivist, hakaret içeren karikatüre ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Müslümanlara yönelik "kışkırtıcı" açıklamalarına tepki olarak Facebook, Twitter ve bunun dışındaki sosyal medya ağlarındaki profil fotoğraflarını değiştirerek, fotoğraf yerine "Muhammed Resulullah" yazısını koydular.

Katar'da ise devlete bağlı faaliyet gösteren Al Meera marketler zinciri, Fransa'nın saygısızlığına tepki olarak tüm şubelerindeki Fransız mallarını toplamaya başladı.

Al Meera'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Milli bir şirket olarak bizler, ülkemize, inancımıza ve müşterilerimizin arzularına hizmet eden köklü geleneğimiz, adetlerimiz ve Hanif dinimizle uyumlu bir vizyon içinde çalışıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Katar Üniversitesi de Fransa'ya tepki olarak Fransız Kültür Haftası etkinliğini erteledi. Üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İslami sembollere, inanç ve mukaddesata karşı herhangi bir hakaret kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle Katar Üniversitesi yönetimi Fransız Kültür Haftası etkinliğini belirsiz bir tarihe erteleme kararı almıştır." ifadelerine yer verildi.

DÜŞMANLIĞIN SINIRI YOK: HAVUZLARDA KADINLARA ÖZEL SEANS AYRILMASINI TERÖRLE BAĞDAŞTIRDI

Fransa’nın Müslümanları hedef alan açıklamalarına ise her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, bazı belediyelerin yüzme havuzlarında kadınlara özel seans saatleri düzenlemesini, terörist ideolojiyle bağdaştırdı.

Europe 1 radyosuna konuk olan Bakan Le Maire, Fransa’da yıllardır var olan "siyasi İslam" fikrinin, terörün kökenindeki ideoloji olduğunu ileri sürdü. Bakan La Maire bazı belediyelerde yüzme havuzlarında kadınlara özel seanslara izin verilmesini terörist ideoloji olarak nitelediği siyasi İslam’a teslim olmakla bağdaştırdı ve korkaklık olarak tanımladı.

MACRON, İSLAM'I HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2 Ekim’de, hükümetinin "İslamcı ayrılıkçı" fikirlerle mücadeleye ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını ve 9 Aralıkta Bakanlar Kuruluna sunacağını duyurmuştu.

"Cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerekiyor." ifadelerini kullanan Macron, "Fransa’daki Müslümanların ayrılıkçı" fikirleri savunan bir ideolojilerinin olduğunu, bu kişilerin kendi yasalarını Fransa’nın yasalarından üstün gördüğünü ileri sürerek İslam’ı hedef göstermişti.

Macron başka bir açıklamasında da, Hazreti Muhammed'e (s.a.v) yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

İSLAM’A OLAN HAZIMSIZLIK

Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Beziers'de de aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard'ın kararıyla kentin birçok yerinde söz konusu karikatürler gösterilmişti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de ülkedeki marketlerde helal gıda ürünleri için bölümler bulunmasından rahatsız olduğunu belirtmişti.

Darmanin, 19 Ekim’de yaptığı açıklamada ise Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) dahil birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ve bir caminin kapatılacağını duyurmuştu.

İnsan Hakları Liginin (LDH) avukatı Arie Alimi, öğretmenin öldürülmüş halde bulunmasının ardından Fransız siyasetçilerinin büyük bölümünün Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulunduğunu, bunun sonucu olarak başkent Paris'te başörtülü iki kadının saldırıya uğradığını belirtmişti.