TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması" kapsamında Adıyaman'dan "Sağlıklı Yaşam için Gübreleme" projesiyle yarışmaya katılan Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri bölge birinciliğini elde etti.
"Lider ve önder bir imam hatip gençliği yetiştiriyoruz"
İmam hatiplerin ülkenin geleceği adına çok güzel işlere imza attığını söyleyen okul müdürü Gaffari İzci, "İmam hatipler olarak dün olduğu gibi bugünde özellikle proje okullarının açılmasıyla beraber fen ve sosyal bilimler alanındaki proje okullarıyla beraber başarı hikâyemizi yeniden yazacağız. Geçen sene kızlarımızdan bir kızımız Türkiye'de ilk bin 900'e girdi, ilk 5 binde 3 kızımız var. Bu yıl gençlerimizden yine Türkiye dereceleri bekliyoruz. Bu gençlerin sadece üniversite eğitimine odaklı değiliz, aynı zamanda TUBİTAK alanında ilimize hem katkıda bulunuyoruz hem de ülkemizin gelişmesine, yenilikler yaşamasına vesile olan lider ve önder bir imam hatip gençliği yetiştiriyoruz. Bu yıl geçen yıla göre sayısalda yüzde 35, sözel alanda yüzde 24, eşit ağırlıktaki ciddi bir artış sınav sonuçlarına da yansıyor. İl ve ülke dereceleri konusunda imam hatiplerimiz emin adımlarla güvenilir bir şekilde hedeflerine doğru yürüyorlar. Başarı hikâyemizi yeniden yazmaya başlıyoruz ve yazmaya devam edeceğiz." dedi.
"Hedefimiz Türkiye birinciliği"
Ortaokul öğrencilerinin hazırladığı projeyle imam hatip olarak Türkiye birinciliği elde etmeyi hedeflediklerini belirleten proje koordinatörü Mehmet Özçelik, "Öğrencilerimizle proje çalışmamızın amacı suni gübre kullanımını azaltıp yerine doğal gübre kullanımını arttırmaktır. Bu amaçla da iki öğrencimizle yola çıktık. Öğrencilerimiz gayet güzel bir çalışma sergilediler. Bu çalışma sonucunda da bölge birincisi olduk. Türkiye finallerine katılmaya hak kazandık. Projemize ve öğrencilerimize güveniyoruz. İnşallah bu projemiz sayesinde Adıyaman Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak Türkiye birinciliğini hedefliyoruz. Suni gübre bildiğimiz üzere kimyasal içerikler içeriyor. Bu kimyasal içerikler yer altı sularına kirletiyor ve toprağa zarar veriyor. Kirlenen yer altı suları bitki örtüsüne zarar veriyor. Bizim amacımız suni gübre kullanımını azaltıp yerine doğal gübre kullanımını arttırmaktır. Ve bu şekilde yer altı sularındaki kimyasal etkileri azaltıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde ülkemizin topraklarını uzun vadede korumuş olacağız bu da tarımda ve diğer endüstriyel alanlarda gelişmemizi sağlayacak." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'ye bir katkımızın olmasını istiyoruz"
Projeyi hazırlayan iki 7'nci sınıf öğrencisi olan Mustafa Güneş "TUBİTAK'ın Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na Sağlıklı Yaşam için Gübreleme adlı projemizle yarışmaya katıldık. Bölgemizde birinci olarak Türkiye finallerine hak kazandık. Projemizde sağlıklı yaşam için daha doğru gübreleme hakkında bir düzenek kurduk. Düzeneğimiz sulamaya karar veriyor. Sulamayı yapmak için belli değerleri, toprak nemi gibi bazı değerleri ölçüyor ve buna göre bir sulama yapıyor. İmam hatiplerde sadece Kur'an-ı Kerim ve Arapça dersi öğrenmiyoruz. Burada güzel projeler yapıyoruz ." şeklinde onuştu.
Projeyi hazırlayan iki öğrenciden biri olan Ahmet Özçelik ise "Okulumuzda bu tür projeler yapılıyor. Bu projelerin içine girdik ve bir proje yaptık. Bizim amacımız doğru sulama ve doğu gübreleme yapmaktır. Böylece toprağa zarar vermeyip bitkilerimizi daha doğru yetiştirmektir. TUBİTAK'ın hazırladığı yarışmada Adıyaman İmam Hatip Lisesi ortaokul bölümü olarak tüm bölgemizdeki okullara karşı birinci olduk." dedi.
(İLKHA)