Gaziantep’te pandemi sürecinden önce 90 TL’ye alınan bir çuval unun fiyatı, bir yıl içerisinde yaklaşık 150 TL’ye yükseldi. Ekmeğin ham maddesi olan una son bir ayda 4 defa zam gelmesine tepki gösteren esnaf, un fiyatlarına yapılan zammın önüne geçilmesini istiyor.
Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınan ve bu duruma tepki gösteren esnaf, una zam üstüne zam yapılmasına anlam veremediklerini belirterek, yetkililerin un fiyatlarına müdahale etmesini istiyor.
Fiyatlardaki rekor artışın una dayalı üretim yapan esnafın belini büktüğüne dikkat çeken esnaf, diğer ana madde girdilerinde yüzde 50’yi aşan artışı tüketiciye yansıtamadıklarını ancak buna rağmen una zam üstüne zam yapılmasının esnafı mağdur ettiğine dikkat çekiyor.
Esnafın en büyük giderlerinden olan elektrik ve doğalgazın ardından ham maddeleri un fiyatlarında da yaklaşık yüzde 70’i bulan zammın ardından ne yapacaklarını bilemediklerini belirten esnaf, zamların karşısında zor durumda kaldıklarını ve bu duruma bir çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdiler.
Yaklaşık bir yıl önce çuvalını 90 liraya aldıkları unun fiyatının şu anda 150 TL olduğunu belirten simitçi Ali Aksu, una zam üstüne zam yapıldığını ifade etti.
Aksu, “Un satan firmalar, 160-170 TL’yi de göze almamızı söylüyorlar. Artık ne yapacağımızı bilemiyoruz? Yetkililerin bu duruma bir an önce el atmaları lazım. Zam üzerine zam yapılıyor. Bu hafta aldığımız unu haftaya aynı fiyata alamıyoruz. Un fiyatlarına her hafta zam geliyor. Üzerinden bir hafta geçmeden tekrar ikinci zam geliyor, ne yapacağımızı bilmiyoruz? Un fiyatlarına sürekli zam gelmesine rağmen biz zam yapamıyoruz. Federasyon, dernek ve odaların bize vermiş olduğu fiyat neyse o fiyata satış yapıyoruz. Un fiyatlarına zam gelmesine rağmen zammı ürünlerimize yansıtamıyoruz, en büyük sıkıntımız da budur.” dedi.
“90 TL olan bir çuval unun fiyatı 140 TL oldu”
Un fiyatlarının önüne geçemediklerini belirten fırıncı Ömer Er, “Pandemi sürecinden önce un fiyatları 90 TL’ydi. Şu an bir çuval unun fiyatı 140 TL oldu. Uncular her gün una zam yapıyor. Uncular Derneği, bu zamlara bir an önce el atmalıdır. Şu an bütün fırıncılar zarar ediyor, kırsal kesimdeki çoğu fırıncılar kapattı. İşçi maaşlarına, elektrik ve suya zam geldi. Ekmeğe senede bir zam alıyoruz, aldığımız zammın fazlasını veriyoruz. Ayda 400 çuval un kullanıyoruz. 4 ayda 15 bin TL un farkı var. Bu sadece undaki fark, bunun mayası, şekeri, elektriği ve suyu var.” ifadelerini kullandı.
“Bir ay içinde un fiyatı 10-12 TL arttı”
Un fiyatları nedeniyle zarar ettiklerini belirten Hanifi Demir, “Un fiyatlarında aşırı bir artış oluyor. Artış olduğu sürece sıkıntı yaşıyoruz. Ekmeğe 25 kuruş zam geldi, ‘halk ekmek pahalı oldu’ diye yakındı. Un fiyatından kimsenin haberi yok. Ülkemizde ihracat devam ettiği sürece esnafımız yorulacak, ne usta ne de işçi kazanamıyor. Bu durum böyle devam etmiyor. Esnaf ekmeğe zam gelmesini istiyor ve zam gelince de satış olmuyor. Una sürekli zam geliyor. Bir ay içinde un fiyatı 10-12 TL arttı. Esnaf şu anda perişan bir durumdadır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)