Gine'de halk cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Gine'de, erken saatlerde başlayan Cumurbaşkanlığı seçimlerinde, aralarında mevcut Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin de bulunduğu, 2'si kadın 12 aday yarışıyor.

Ekleme: 18.10.2020 14:15:07 / Güncelleme: 18.10.2020 14:18:55 / Dünya
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti'nde, mevcut Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin aralarında bulunduğu 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenler sandık başına gitti.

Bir ay süren tanıtım kampanyasının ardından düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaklaşık 4,5 milyon seçmen oy kullanacak.

 

Conde'nin en önde gelen rakipleri arasında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü kez yarışan ve 2010 seçimlerinin ilk turunda Conde karşısında büyük bir rekabet sergileyen muhalefet lideri Cielo Dalin Diallo yer alıyor. Seçimde aday olan diğer rakiplerden bazıları daha önce de aday olmuş ve ancak küçük yüzdelik oranlarda oy alabilmişlerdi.

Ülkede mevcut cumhurbaşkanının rakipleri arasında; Alpha Condé'nin seçim kampanyalarında direktörlük yapan eski Kamu Hizmeti Bakanı Makali Traore ve eski Dışişleri Bakanı McCalle Camara da bulunuyor.

Batı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti

Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülke. Ülkenin sınır komşuları arasında; Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau bulunuyor. Ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry'dir.

Ülke genelinde 20'nin üzerinde etnik grup yaşıyor. En önemli ve ülke genelinin büyük çoğunluğunu oluşturan üç ana etnik grup bulunuyor. Ülke nüfusunun %40'ını oluşturan Fulbeler, Gine genelinde en yaygın etnik grubu oluşturuyor. Fulbelerin ardından en yoğun nüfusa sahip ikinci etnik grubu %30 ile Malinkeler oluştururken %20 ile de Susular en yaygın üçüncü etnik grup olarak yer alıyor. Bu üç etnik grubun haricinde küçük oranda Kpelleler, Kissiler, Lomalar ve Bagalar'da ülkede yaşamlarını sürdürüyor.

Gine nüfusunun yüzde %85'i Müslüman ve İslam inancına göre yaşamını sürdürüyor.

12'nci Yüzyılda Susu Krallığı tarafından yönetilen Gine, 1235 yılında Mali Krallığı hakimiyeti altına girmiştir.

Mali İmparatorluğu'nun sona ermesi sonrası bölgede hakimiyeti ele alan Songhay İmparatorluğu, Gine'nin bulunduğu bölgelerde de hakimiyet kurmuşlardır.

Susular ilerleyen dönemlerde göçebe Fulbeler tarafından uzaklaştırılmış, bunun sonucunda da diğer göçebe Fulbelerin aksine yerlerşik düzene geçerek bu bölgede yaşamaya başlamışlardır. Fulbeler 1735 yılında bölgede dini temeller esasına dayalı bir devlet kurmuşlar, bu devlet de 1896 yılında Fransa tarafından işgal edilene kadar varlığını sürdürmüştür.

Resmi dili Fransızca olan Gine, 1885-1958 yıllarında Fransa'nın işgali altında kalmışlardır.

2 Ekim 1958 tarihinde Ahmed Sekou Touré önderliğinde yapılan referandumla ülke bağımsızlığına kavuşmuş ve sömürge bölgeleri içerisinde bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olarak tarihe geçmiştir. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar