Bir ülke daha İstanbul Sözleşmesi'ni tartışıyor!

BBC'nin haberine göre Polonya, İstanbul Sözleşmesi'nin revizyonu için öncelikle Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri nezdinde diplomatik bir atak başlattı.

Ekleme: 13.10.2020 10:06:59 / Güncelleme: 13.10.2020 10:10:29 / Dünya
Destek için 

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski, "aile haklarının korunması" amacıyla uluslararası bir çalışma başlatıldığını  sosyal medya hesabından açıkladı. 

Polonya'da söz konusu sözleşmeye geleneksel aile kavramına zarar verdiği için geniş çevrelerce karşı çıkılıyor. Aynı zamanda sözleşmenin eşcinsel birliktelikleri desteklemesi ülkede sözleşme karşıtlığını arttırdı. Sözleşmenin eşcinsel birlikteliklere yasal zemin hazırladığı düşünülüyor. Sözleşmenin  aile kurumuna zarar verdiği gerekçesiyle yönetim üzerinde toplumsal bir baskı oluşturuldu. 

Polonyalılar, sözleşmenin aile kurumunun, çocukların korunması yönünde revize edilmesini istiyor. Bu doğrultuda, aile tanımında erkek, kadın ve çocuk kavramlarının yer alması, kürtajın engellenmesi gibi hususların sözleşmeye eklenmesi talep ediliyor. Aynı zamanda eşcinsel birlikteliklerin aile olarak tanımlanmaması  taleplerin en üst sırasında yer alıyor. Bu birliktelikleri yaşayanların miras, çocuk sahibi olma gibi haklardan men edilmesi isteniyor.

Polonya'da  sözleşmenin geleneksel değerler üzerinden revize edilmesi talebi, kadın hakları bahane edilerek aileyi yok edecek uygulamaların önüne geçilmesini amaçlıyor. Şiddet ve şiddetten korunmayı değil yeni bir aile tanımı oluşturmaya yönelik faaliyetler toplum tarafından kabul görmüyor. Rusya, benzer gerekçelerle sözleşmeyi imzalamamıştı. Bazı ülkeler de sözleşmeye geleneksel aile yapısına zarar veren faaliyetleri desteklediği gerekçesiyle şerh koymuştu.