Konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı ancak karar Belçika medyasına sızdı ve şirketlere yakın kaynaklarca doğrulandı.
İsmi açıklanmamış olan kaynaklar operatörlerin Huawei konusunda siyasi baskı gördüklerini aktardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümeti Çinli teknoloji devi Huawei'nin telekom ekipmanları aracılığı ile casusluk yapabildiğini ve yaptığını ileri sürüyor.
Huawei’nin Batı pazarından dışlanması sürüyor; Bouygues, 3 bin baz istasyonu antenini değiştirecek
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Huawei, Türkiye'deki ABD askerlerinin varlığı için tehdit
ABD’nin Huawei’ye yönelik yaptırımları Samsung’a yaradı, G. Koreli şirket gelirini yüzde 60 artırdı
Kanıtlanmadı ancak baskı devam ediyor
Bu noktada henüz somut bir teknik delil ortaya konabilmiş olmasa da Washington'ın başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde yoğun bir baskısı var. İngiltere dahil Huawei yazılımlarını ve ekipmanlarını inceleyen bazı ülkeler bu yönde bir casus programa veya aygıta rastlamadıklarını açıklamışlardı.
Şu ana kadar bu karara ilişkin tüm taraflarla değerlendirme almak için temasa geçildi ancak ne Belçikalı operatörler ne Finlandiyalı Nokia firması ne de Huawei'den resmi bir açıklama yapılmadı.
Bir ilk olacak
Orange ve Proximus'un kararı uygulamaya geçerse bu Avrupa'da ticari firmalarca somut olarak atılmış ilk adım olacak. Yeni nesil 5G ekipmanları ve alt yapısını dünyanın pek çok ülkesi bu alanda en ileri ve en az maliyetli üreticisi olan Huawei'den alıyor veya almayı planlıyor. Bu kararın önümüzdeki günlerde diğer firmalar ve ülkeler üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak ediliyor.