Kıbrıs'ta tarihi gün

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugün tarihi bir gün. Kapalı Maraş şehri, 46 yıl sonra kademeli olarak yeniden açılıyor.

Ekleme: 08.10.2020 08:20:23 / Güncelleme: 08.10.2020 13:43:09 / Dünya
Destek için 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar müjdeyi verdi. 46 yıldır özel izin dışında girişi yasak olan Kapalı Maraş müjdesi sonrası gözler kente çevrildi. Bölgenin yeniden açılması için çalışmalar titizlikle yapıldı.
2019 yılında başlayan envanter çalışmalarının ardından Kapalı Maraş`ın açılmasında artık sona gelindi. Böylece Kapalı Maraş yeniden gündelik hayatın bir parçası olacak.
Neredeyse yarım yüzyıldır kapalı olan hayalet kentte iş makinelerinin sesleri yankılandı. Açılacak bölümdeki iki caddede hummalı çalışmalar yapıldı.
Caddelerle beraber sahil şeridi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına açılmak için düzenlendi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü bugün itibarıyla halkın kullanımına açılıyor.
Mağusa`daki Maraş bölgesi, 1974 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rum kesimi arasında tampon bölge ilan edildi ve kapatıldı.
Birçok otel ve yerleşim yeriyle "turizm cenneti" olarak tanımlanan bölge, adeta "hayalet şehir" haline geldi.
Maraş`a sadece askerlerin girişine izin verildi.
KKTC`de 18 Haziran 2019`daki Bakanlar Kurulu toplantısında 1974`ten bu yana kapalı olan Maraş`ın açılması konusunda adım atılarak uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.
Temmuz 2019`da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılırken Başbakan Tatar da incelemelerde bulunmuştu.