İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında düzenlenen 8'inci toplantıda kontrollü normalleşme kapsamında alınan önlemler ve izolasyon çalışmaları ele alındı.
İstanbul’da yürütülen salgın denetim çalışmalarının ve ilçelerde yapılan filyasyon faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda Vali Yerlikaya, ilçelerdeki çalışmalara dair kaymakamlardan ve ilçe sağlık müdürlerinden bilgi aldı.
Toplantı açılışında katılımcılara hitap eden Vali Yerlikaya, “Sekizincisini düzenlediğimiz toplantıda içinde bulunduğumuz Kontrollü Sosyal Hayat döneminde şimdiye kadar aldığımız önlemleri, yaptığımız denetim çalışmalarını, ilçelerimizde verilen filyasyon hizmetlerini, iyi uygulamaları, aksayan yönleri ve alınması gereken ilave tedbirler olup olmadığını görüşeceğiz.” dedi.
"Kaymakamlıklarımız, güvenlik güçlerimiz, sağlık ve belediye ekiplerimizle 7/24 görevimizdeyiz"
Temizlik, maske ve mesafe kurallarını hatırlatan Yerlikaya, “HES Kodu uygulamasını, kamu kurumlarımızın hepsinde başarıyla uygulamaya koyduk. Düğün, nişan, nikâh, cenaze merasimi, toplantı ve törenler gibi sosyal faaliyetlerin önlemlere uygun şekilde icra edilmesi için Kaymakamlıklarımız, güvenlik güçlerimiz, sağlık ve belediye ekiplerimizle 7/24 görevimizdeyiz.” diye konuştu.
Ağır hasta ve izolasyonda bulunan vatandaşlarımızın sayılarındaki değişimi bire bir takip ediyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, başta Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere, her alanda pandemi ile mücadelede dünyaya örnek bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Yerlikaya, "Dünyanın 14'üncü büyük metropolü İstanbul’da, örnek bir filyasyon hizmeti veriliyor. İlimizde yapılan PCR Testlerden alınan numuneler; 15’i kamu, 13’ü özel olmak üzere toplam 28 laboratuvarda analiz ediliyor. Bugün itibariyle; günlük yaklaşık 37 bin-38 bin test kapasitesine ulaştık. Nisan ayında pandeminin pik dönemine göre, şu anda yatan hasta sayımız yüzde 80 azaldı. Pozitif veya temaslı olanlara filyasyon oranımız yüzde 99’un üzerine geldi. Ortalama filyasyon süremiz ise 13 saate kadar düştü. Hızlı tanılama ve filyasyon ekiplerimizin erken müdahalesi, şehrimizde salgınının sınırlandırılmasında başarılı olmamızı sağladı. İlimizdeki hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyonda bulunan vatandaşlarımızın sayılarındaki değişimi bire bir takip ediyoruz. İstanbul’umuzda Covid mücadelesini başarıyla yerine getiren, güçlü ve inanmış bir hamdolsun ekip iş başında.” şeklinde konuştu.
Hastanelerde ve sahada görev yapan bütün sağlık çalışanlarını, güvenlik ve diğer personelleri tebrik eden Yerlikaya, yüz yüze başlayan eğitim sürecinde öğrenci ve öğretmenlerin sağlığının korunması, okulların ve servislerin hijyeni konusunda ellerinden gelen gayretin fazlasını göstereceklerini vurguladı.
"Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, 7 bin 246 ailemize 2 milyon 314 bin lira nakdi, 11 bin 26 ayni yardım yapıldı"
Filyasyon Çalışmaları Takip Kurullarının, karantina sürecinde evlerinde bulunması gereken pozitif veya temaslı vatandaşlarla ilgili takip ve denetimlerini çok sıkı şekilde yerine getirdiğini belirten Yerlikaya, yürütülen çalışmalara dair şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda 39 ilçede, toplam 673 ekiple sahada filyasyon çalışmaları yürütüyoruz. 10 Ağustos-5 Ekim tarihleri arasında İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz, Emniyetimiz, Jandarmamız, VEFA Sosyal Destek Birimlerimiz 482 bin 618 ev ziyareti, 579 bin 705 telefon takibi yaptı. VEFA Sosyal Destek Birimlerimizce 88 bin 735 hizmet yerine getirildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 7 bin 246 ailemize 2 milyon 314 bin lira nakdi, 11 bin 26 ayni yardım yapıldı.
"576 bin 892’si re’sen denetim olmak üzere 615 bin 364 denetim faaliyeti gerçekleştirildi"
İl, ilçe salgın denetim merkezlerince 21 Ağustos-7 Ekim döneminde başta izolasyon koşullarına uyum olmak üzere kişiler ve işletmeler, şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşım vasıtaları, nikah ve düğün salonları, berber, kuaför, güzellik merkezleri, pazar yerleri vb. yerlerde yapılan denetimlerde; 38 bin 472 ihbar alındı, 576 bin 892’si re’sen denetim olmak üzere 615 bin 364 denetim faaliyeti gerçekleştirildi.
"3 veya daha fazla ihlal yapan 80 işletmenin faaliyeti geçici olarak durduruldu"
Bu denetimler sonuçlarında; 6 bin 513 kişinin izolasyon koşullarına uymadığı tespit edildi. Belirlenen tedbirlere uymayan 8 bin 663 kişi ve işletme uyarıldı, 3 bin 427 idari para cezası uygulandı. 3 veya daha fazla ihlal yapan 80 işletmenin faaliyeti geçici olarak durduruldu.
Evinde karantinaya uymayan veya karantina şartlarına uygun barınma imkânı bulunmayanları YURTKUR’a ait 2 yurtta misafir ediyoruz. Bugüne kadar 951 vatandaşımıza yurtlarda izolasyon hizmeti verdik, veriyoruz. Halen 470’i evsiz olmak üzere izolasyon kurallarına uymayan toplam 538 vatandaşımızı zorunlu izolasyon için misafir ediyoruz. Bu süreci tamamlayarak ayrılan 413 misafirimize, sağlık ve afiyetler diliyoruz.”
Vali Yerlikaya, düzenli olarak yapılan toplantıların ve bilgi paylaşımlarının salgın sürecinin yönetimi ve sağlıklı yürütülebilmesi adına çok büyük önem taşıdığını belirterek bu süreçte, özveri ve gayretle salgınla mücadeleye güç katan kurum ve kuruluşlar ile temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
AFAD (Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) Hasdal Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıya; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay Tayfun Paşaoğlu, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Halk Sağlığı Başkanı Dr. Abdullah Emre Güner ve İlçe Sağlık Müdürleri katıldı. (İLKHA)