Düğün sezonunda altın piyasasının canlanması bekleniyordu ancak altın fiyatlarındaki artış, satışlarda azalmaya neden oldu. Kuyumcular geçen seneye oranla satışlarda yüzde 50 azalma olduğunu ifade ettiler.
Gaziantep’te pandemi sürecinden dolayı zor günler geçirdiklerini ifade eden kuyumcular, hiç bu kadar kısır bir dönem geçirmediklerini belirttiler.
Coronavirus tedbirleri kapsamında bu yaz düğün, nişan, kına gibi organizasyonların iptal edilmesi ve ertelenmesinden dolayı altın satışları da geçen yıllara göre çok az oldu. Düğün öncesi altın alan birçok çiftin altınlarını bozdurmaya geldiğini belirten Gaziantep’teki kuyumcular, çiftlerin bu süreçten dolayı altınlarını nakit paraya çevirmeyi tercih ettiğini söylediler.
Pandemiden dolayı her sektörde olduğu gibi altın sektöründe de işlerde düşüş olduğuna dikkat çeken kuyumcular, altın fiyatlarının sürekli değişmesiyle iş yapamadıklarını alım gücü düşen vatandaşın altın alamaz hale geldiğine dikkat çektiler.
Bu yaz düğün sezonunda bekledikleri hareketliliği göremediklerini belirten kuyumcular, geçen yıllara oranla altın satışlarının çok düşük olduğunu ifade ederek, altın fiyatlarının aşırı yüksekliğinden dolayı vatandaşların zorunlu olmadıkça ve mecbur kalmadıkça altın almadıklarını dile getirdiler.
Piyasanın durgunluğundan yakınan kuyumcular, altın fiyatlarının sürekli yükselmesi ve fiyattaki belirsizlik nedeniyle vatandaşların altın alamadığını ve bundan dolayı düğün yapmaktan kaçındığını belirttiler.
Pandemi sürecinin ve altın fiyatlarındaki aşırı yükselişin düğün sezonunu olumsuz etkilediğini belirten kuyumcu Hakan Aytaç, geçen seneye oranla bu seneki satışlardan memnun olmadıklarını söyledi.
“Covid-19’dan dolayı düğünlerin olmaması satışları düşürdü”
Altının gram fiyatının yüksek olmasından dolayı da satışların düştüğünü belirten Aytaç, “Altın 2-3 ay önce biraz daha yüksekti. Şu an biraz düşüşe geçti. Altın fiyatlarında Covid-19’un etkisi var. Küresel piyasaların dünya piyasasındaki durumların haliyle ülkeler arasındaki durumlarda bayağı etkili oluyor. Altın fiyatları şu an stabil bir durumda. Tabi piyasada anlık yükseliş ve düşüşler oluyor. Şu an fiyatlar biraz düştü. Piyasada hareketlilik yok. Covid-19’dan dolayı düğünlerin olmaması ve altın fiyatlarının yükselmesi esnafı bayağı etkiledi. Müşteri potansiyelinin az olması esnafı kötü etkiledi. Önümüzdeki dönemlerde altın fiyatlarının ne olacağını piyasanın durumu gösterir. Altın fiyatlarında kış mevsimine doğru bayağı bir düşüş olacak. Yazın satışlardan umduğumuzu bulamadık.” dedi.
“Altın fiyatları yüksek olunca alım ve satım olmuyor”
Halil İbrahim Kocaardıç ise “Altın fiyatları son zamanlarda yükselip düşüyor. Genel olarak baktığımızda iki düşüyorsa beş yükseliyor. Son zamanlarda bunu sık yaşıyoruz. Pandemi sürecinin bayağı olumsuz etkisi oldu. Düğünlerin olmaması, yurt dışından müşterilerimiz gelmemeye başladı. Müşterilerimizin gelmemesi bizi olumsuz etkiledi. Azerbaycan ve Ermenistan savaşı da altın fiyatlarını bayağı etkiledi. 2020 yılı iş konusunda bizim için bir kâbus oldu. Sadece bizi değil esnafın çoğunu etkiledi. Bizim için altın fiyatlarının düşük olması daha iyi olur. Düğün yapacak vatandaşlar için de daha iyi olur. Altın fiyatları yüksek olunca alım ve satım olmuyor.” diye konuştu.
“Pandemi sürecinde altın fiyatları bayağı yükseldi”
Pandemi sürecinin yanı sıra yükselen altın fiyatlarının da işlerini olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çeken Cihan Cesur da şunları söyledi:
“Pandemi sürecinden dolayı altın satışları bayağı düşük oldu. Altın fiyatları da aşırı yüksek olduğundan dolayı sezon pek iyi geçmedi. Şu anda da düğün sezonunun çok az olmasından dolayı satışlarımız da bayağı sakin geçiyor. Daha önceki dönemlerde 6 adet veya bir takım bilezik alan kişiler şu an iki bilezik ve bir alyansla düğünlerini yapmaya çalışıyorlar. Pandemi sürecinden dolayı altın fiyatları bayağı bir yükselişe geçti. Şu an fiyatlar biraz düşüşte ama tekrar yükseleceği yönünde tahminlerimiz var. Altın dünyanın her yerinde geçerli bir maden olduğu için dünyadaki savaşlardan dolayı da etkileniyor. Bizde bu durumdan etkileniyoruz.” (İLKHA)