Veteriner Hekim Aladağ: "Üç gün hastalığı, ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır"

​Veteriner Hekim Ömer Aladağ, ineklerde ortaya çıkan üç gün hastalığının üreticiyi ekonomik açıdan ciddi şekilde tedirgin ettiğini belirtti.

Ekleme: 02.10.2020 17:05:13 / Güncelleme: 02.10.2020 17:23:02 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Aladağ, bu hastalığın ekonomik anlamda ciddi kayıplara neden olmasının çiftçinin maddi olarak sıkıntılı bir dönemden geçmesine neden olduğunu belirtti.

Bazı illerde salgın şeklinde ortaya çıkan hastalık hakkında bilgi veren Aladağ, "Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da salgın şeklinde ortaya çıkan üç gün hastalığı, üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Yem fiyatlarının, ilaç fiyatlarının ve işletmedeki tüm girdi fiyatlarının sürekli artışı ile zor durumda olan cefakâr üreticilerimiz, bölgemizde ve ilimizde görülen üç gün hastalığı ile zor günler yaşamaktadır.

Maliyetlerin sürekli arttığı, süt ve et fiyatlarının artış göstermediği bir dönemi yaşayan üreticilerimiz, karşılaştıkları bu hastalıktan dolayı üretim morallerini bozmadan, erken teşhis ve tedaviye başvurarak hayvan varlıklarını korumak durumundadırlar. Çünkü erken dönemde, özellikle ilk gün yapılan tedavi çok etkilidir. Yüksek oranda hayvanı ölümden korumaktadır." dedi. 

"Ortalama 5-6 yılda bir görülen bir hastalık"

"Üç gün hastalığı"nın sivrisinek ve sineklerin ısırması sonucu kan yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Aladağ, konuşmasına şöyle devam etti:

Ortalama 5-6 yılda bir görülen ve 3-4 hafta devam eden 'üç gün hastalığı'ndan korunabilmek için, bu hastalığı tanımamız ve yapılması gerekenleri öğrenmemiz gerekir. Virüs, akciğer hücrelerinde gelişir. Hastalığın bulaşmasında, rüzgâr ve hayvan nakilleri de etkilidir. Hayvandan hayvana temas ve salyaları ile bulaşma olmamaktadır. Hastalığa yakalanan hayvanlarda, süt veriminde ani düşüş, ani başlayan yüksek ateş (41°C) ve iştahsızlık ilk belirtiler olarak gözlenir. Daha sonra hayvanda, kaslarda titreme, ayaklarda tutukluluk belirginleşir. Sık ve sığ soluma, burun akıntısı iplik tarzında görülür.

"Hastalığa 6 aylıktan büyük sığırlar duyarlıdır"

Bazı hayvanlarda konstipasyon, bazılarında ise ishal görülmesi şeklinde belirti gösteren hastalık hakkında bilgi veren Aladağ, " Hastalık süresince bazı hayvanlar ayakta kalır, oturmaya cesaret edemezler. Bazı hayvanlar ise yere yatıp kalkamazlar. Baş, boyun, omuz ve sırt bölgelerinde şişkinlikler oluşur. Bu belirtilerle karşılaşan hayvan sahipleri hemen veteriner hekim ile iletişime geçip erken dönemde tedaviye başlamalıdır. Bu şekilde kayıpları önlemiş oluruz. Bu hastalıktan korunmak için sineklerle mücadele edilmesi ve aşılamanın yapılması gerekir. Halk sağlığı açısından, üç gün hastalığı insanlara bulaşmayan bir hastalıktır. Ayrıca bu hastalık, Covid-19 ile bir bağlantısı yoktur. Sonuçta hayat devam ettiği için, üretim çalışmalarımızı devam ettirmek zorundayız." şeklinde konuştu. (İLKHA)