Diyarbakır'ın Alipaşa mahallesinde ev fiyatları 2 milyon TL'ye kadar çıktı

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bazı evler tamamlanma noktasına gelirken, ev fiyatları 2 milyon TL’ye kadar çıktı. Bu durum Sur’da ev almak isteyen vatandaşların tepkisine neden oldu.

Ekleme: 01.10.2020 18:40:25 / Güncelleme: 01.10.2020 18:55:19 / Güncel
Destek için 

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi Ali Paşa Mahallesi’ndeki yaklaşık 800 ev ve iş yeri kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı, yerine yenileri yapıldı.  İlçedeki yapılaşma çalışmaları devam ederken, Ali Paşa Mahallesi’nde yapımı tamamlanan evlerin satışı başladı. Ancak yapımı biten evlerin fiyatları dudak uçuklatıyor. Satışa çıkartılan evlerin fiyatları 500 bin TL’den başladığı ve 2 Milyon TL’ye kadar çıktığı öğrenildi. Geçtiğimiz yıl ev fiyatları 300 ile 1 milyon TL arasında değişirken, bu yıl 500 bin TL ile 2 milyon TL’ye kadar çıkması Sur’dan ev almak isteyenleri kara kara düşünmesine neden oldu.

Alipaşa Mahallesi’nde evlerinde dönüşüm yapılan vatandaşların çoğu ev fiyatlarının fahiş rakamda olmasına tepkili.

‘BEN TEK DEĞİL HALKIN HEPSİ PERİŞAN OLDU’

Kentsel Dönüşümün yapıldığı Alipaşa Mahallesi’nde evine biçilen fiyatı kabul etmeyen ve durumu mahkemeye taşıyan Alipaşalı Mehmet Ak, ilk başta evini vermediğini ifade ederek, evi ve dükkanına toplamda 38 bin TL para verildiğini söyledi. Ak, “Halende vermemişim ve mahkemelik olmuşum. Ramazan ayında üç ay burada susuz ve elektriksiz kaldım. Hepimiz perişan olduk. Ben tek değil halkın hepsi perişan oldu. Beş sene burada çadırın içinde yaşadım. Bana 250 metre arazi versin. Yada bana 150 bin TL para versin. Normalinde burada bir daire şu an 500 bin TL. Bende 18 nüfus besliyorum. Benim evim 92 metrekareydi, 38 bin TL verdiler. Şimdi 100 metre kare 500 bin TL’dir” dedi.

‘BURALARIN YIKILMASINI İSTEMİYORUZ’

Alipaşa Mahallesinin hemen bitişiğinde bulunan Lalebey Mahallesi’nde bulunan vatandaşlarda açıklamalarda bulundu. Lalebey Mahallesi’nde oturan Birgül Atsız, “Bende ev istiyorum. Eşim çalışmıyor, yaşlıdır. Üç kızımda okul okumuş ve halen atanmamışlar. Çok mağduruz. Buraların yıkılmasını istemiyoruz. Biz burada oturuyoruz. Durumum olmadığı için başka yere gidemem. O yüzden buraların yıkılmasını istemiyorum” dedi.

KİMSENİN TAPUSU YOK

Lalebey Mahallesi’nde oturan bir diğer vatandaş Cemal Kaya ise, Buralar yıkılırsa devlet bizim hakkımızı verirse onu bekliyoruz. Bizi mağdur etmesinler. Buralarda hiç kimsenin tapuları yok. Bizde vergi ödüyoruz. Devlet bizim evimizin hakkını verirse memnun kalırız” diye konuştu.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden aldığımız verilere göre, Alipaşa ve Lalebey Mahallesi’nde 2016 yılından bu yana 800 ev ve dükkanın yıkıldığı belirtildi.

Tigrishaber