Hindistan ordusu, Keşmir Kontrol Hattı'nda (LoC) Pakistan tarafından açılan ateşte 3 Hint askerinin öldüğünü duyurdu.
Hindistan ordu sözcüsü Albay Rajesh Kalia yaptığı açıklamada, Pakistan askerlerinin Nowgam bölgesine havan topu ve diğer silahlarla ateş açtığını söyledi.
Kalia, 2003 tarihli ateşkesin "nedensiz ihlali" olduğunu savunduğu ateşte, 3 Hint askerinin yaşamını yitirdiğini, 4 askerin yaralandığını kaydetti.
Yarbay Devender Anand da dün gece Poonch bölgesinde Pakistan'ın açtığı ateşte bir Hint askerinin öldüğünü belirtti.
Pakistan, Hint ordusundan yapılan açıklamalara henüz yanıt vermedi.
Pakistan ordusu 29 Eylül'de Keşmir Kontrol Hattı'nda (LoC) Hint askerleri tarafından açılan ateşte bir Pakistan askeri ve bir sivilin yaşamını yitirdiğini, 4 sivilin yaralandığı duyurmuştu.
Keşmir sorunu
İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.
Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.
Ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağlayan Hindistan geçen yıl yaptığı anayasa değişikliğiyle bölgenin özel yönetim statüsünü kaldırarak, "Cammu Keşmir" ve "Ladakh" adıyla merkeze bağlı "Birlik Toprağı" statüsünde iki ayrı idari birim haline getirdi.
Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.