Normalleşme süreciyle beraber hac ve umre sezonunun açılmasını bekleyen Batmanlı hac malzemesi satıcıları, Suudi Krallığı'nın aldığı kararın ardından büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.
Suudi Krallığı'nın aldığı karara üzülen esnaf, yaklaşık 8 aydır iş yapamadıklarını, bu durumun devam etmesi halinde çok zor durumda kalacaklarını belirterek, vergi ve giderleri konusunda yardım talebinde bulundular.
"Sektör durma noktasına geldi"
Yaklaşık 44 yıllık esnaf olduklarını ve 12 yıldır hac ürünleri sattığını ifade eden Mehmet Sait Açan, işlerinin durma noktasına geldiğini belirtti.
Açan, "1976'dan bu yana Batman'da faaliyet gösteren bir şirketiz. Son 12 yıldır hac ve umre malzemelerine yönelik hediyelik eşya satarak geçimimizi sağlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen pandemiden dolayı bütün sektörlerin zarar görmesiyle beraber yurt dışı yasaklarının başlaması, hac ve umreyi de kapsaması bu sektörü durma noktasına getirdi. Yaklaşık 8 aydır hac malzemesi satamadığımızdan dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." dedi.
"Hacılar ekonomiye can suyu katıyorlardı"
Her yıl binlerce adayın hac ve umreye gitmesi, Batman ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyleyen Açan, "Sadece Batman şehrimizde yaklaşık 5 bin hacı adayımız vardı. Bununla beraber binlerce umre adaylarımız ziyaretlerini gerçekleştirirken, ekonomiye de bir can suyu katıyorlardı. Pandemiden dolayı oluşan yasaklarla beraber birçok sektör gibi hac malzemesi sektörü de çok ciddi sekteye uğradı. Normalleşme süreci ile beraber bölgemizde kültürel bir gelenek olan düğünlerde hediyelik seccade gibi parçaların verilmesi, satışlarımızı bir nebze de olsa etkiliyor. Bu sayede Allah rızkımızı gönderiyor elhamdülillah." ifadelerini kullandı.
"Esnafımızın çok ciddi bir işletme gideri var"
Pandemi sürecinde İŞKUR üzerinden personeller için kısıtlı çalışma ödeneğinden yararlandıklarını dile getiren Açan, şunları söyledi:
"Personel desteği dışında çok ciddi bir destek almamakla beraber hamdolsun yine de bir şekilde işlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz. Esnafımızın çok ciddi bir işletme gideri var. Bu işletme giderleri altında esnafımız eziliyor. Bunu sıralamak istersek kira, personel, elektrik, doğalgaz ve vergi gibi bir sürü giderlerimiz var. Devletimiz esnafımıza bu konuda bir ödeme kolaylığı, bir rahatlatma politikası uygularsa devlet millet el ele mantığıyla inşallah bu süreci iyi atlatabileceğimize inanıyorum. İnşallah bu hastalık ülkemizden ve tüm dünyadan etkisini yitirir ve her şey normale döner diye ümit ediyoruz."
"Satışlarımız yüzde 80 durmuş"
Satışlarının yüzde 80 düştüğünü ifade eden bir diğer esnaf Hasan Sırlan, "Esnaf olarak pandemi sürecinden önce yaptığımız satışların yüzde 80'i durmuş. Geçimimizi sağlayamıyor, kiramızı ödeyemiyoruz. Hac ve umre malzemesi alan müşterilerimiz şu anda yok. Biz toptan satış yapan esnafız. İşyerinde daha önce 7-8 parça alan müşterilerimiz şu an ancak bir parça alabiliyor. Yani zor durumdayız. İnşallah bu Coronavirus belası hemen biter de bizde eski işimize kavuşuruz." temennisinde bulundu.
(İLKHA)