Kürtlerin adını silerek nereye varacaksınız?

Yeni eğitim öğretim yılında 9. sınıflar tarih dersinde Kürtlerle ilgili bölümlerin kitaptan çıkarılması tepkilere neden oldu?

Ekleme: 29.09.2020 11:59:01 / Güncelleme: 30.09.2020 10:27:37 / Güncel
Destek için 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Kemalist sistemin “Kürt yoktur” anlayışının ne gibi acılara neden olduğu hepimizin malumu.

Son 20 yılda -ciddi eksiklikler olsa da- yaşanan güzel gelişmelerin geleceğimiz adına umut verdiğini kimse inkar edemez.

Ne var ki son birkaç yıldır adeta geriye doğru bir dönüşün ipuçları yaşanıyor.

9.sınıf tarih ders kitabına yapılan müdahale bu geriye dönüşün aslında somut ifadesi.

"El_Belazuri'nin Fütuhu'l Buldan” adlı eserinde verdiği farklı milletlerin İslamlaşma sürecindeki Gerçek Tarihi Bilgiler ve Araştırma Kitabının Görseli, 2020 Yılı  Tarih 9. sınıf sayfa 183'teki ders kitabından çıkarıldı.

2019 Baskısında “İslamiyet’in Araplar dışında Türklerin Acemlerin Berberilerin ve Kürtlerin arasında benimsenmesinden bahsederken bu yılki yeni 2020 baskısında Kürtler yok sayıldı.

9.sınıf Tarih kitabının 2019 yılındaki baskısında “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında Acemler, Berberiler ve Kürtler tarafından da benimsendi” denilirken 2020 baskısında “İslamiyet Araplar ve Türkler dışında Acemler ve Berberiler tarafından da benimsendi” denilerek cümleden sadece Kürtler kelimesi atıldı.

2019 baskısında Kürtlerin Müslümanlaşması (3 kısa paragraf) bilgisi Belazuri’den alıntı yapılarak anlatıldığı halde 2020 baskısında Kürtlerin Müslümanlaşması  basite alınarak “Acemler ve Berberiler gibi İslamiyet’i kabul eden topluluklardan biri de bölgede yaşayan Kürt aşiretleridir” denildi.

2019 yılında sahabe Caban El Kürdi’den bahsedilirken ve Kürtlerin Müslümanlaşma sürecinin Hz. Muhammed(sav) döneminde başladığı aktarılırken 2020 yılındaki 9. Sınıf tarih kitabında bu bilgiler neden yok edildi?

2019 yılında Kürtlerin Müslümanlaşmasından bahsederken ilmi veriler kullanılırken (El Belazuri’yi kaynak gösterme) 2020 yılında meseleyi aşiretler düzeyinde ele almak hangi mantığın ürünüdür?

2019 yılında Cezire Bölgesinin (yani Kürtlerin) Müslümanlaşmasının ufak çatışmalar hariç barış yolu ile olduğu gerçeği anlatılırken, 2020 yılında bu bilgi neden kitaptan çıkarıldı. Bölgeyi bilenler PKKlilerin “Kürtler kılıç zoru ile Müslüman oldu” propagandasında bulunduğunu iyi bilir. Kürtlerin “Barış yolu ile Müslüman olduğu” cümleciği kimi rahatsız etti?

2019 yılında “Kürtler Araplardan sonra Müslümanlığı kabul etmiş ilk topluluktur” denilirken 2020 yılında sanki Kürt yokmuş gibi bir tavır içinde olmanın nedeni nedir?

Hatırlanacağı üzere geçen yıl MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 9. sınıflarda okutulan tarih kitabında Kürtler için 'Araplardan sonra Müslüman olan ilk topluluklardan' ifadelerine itiraz etmiş ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a mektup yazmış ve rahatsızlığını iletmişti.

2020 yılındaki Tarih kitabında  Kürt ifadelerinin çıkarılmasının bu mektubun etkisi ile olduğu düşünülüyor.