Okul Öncesinde Yazılım Öğreniyorlar!

İlandır...

Ekleme: 25.09.2020 13:23:50 / Güncelleme: 25.09.2020 14:27:09 / Tanıtım
Destek için 

Yazı başlığı biraz ütopik geliyor ama artık 4 yaştan itibaren çocuklar kodlama öğrenmeye başlıyorlar. Robotik Kodlama tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de son yılların önemli gündem konularından birisi oldu. Çocukların yazılımın temellerini öğrenmesinin yanında 21. Yüzyıl becerileri olarak tanımlanan yaratıcı düşünme, iletişim, iş birliği, problem çözme ve eleştirel düşünme gibi becerileri kazanmasında robotik kodlama eğitimleri büyük rol oynuyor.

“Robotik kodlama nedir?” sorusu son yıllarda anne-babalar tarafından en çok sorulan sorulardan birisi haline geldi. Biz bugün bu sorunun cevabını vermek yerine gerçekten okul öncesinden itibaren çocuklar kodlama öğrenebilirler mi? Okul öncesi robotik kodlama öğrenilebilir mi? Bu konularda bilgi vermeye çalışıyor olacağız.

Okul öncesi dönem çocukların kodlama, robotik ve mühendisliğe olan ilgisini uyandırmak için en güzel zamandır. Bu dönemdeki çocuklar çevrelerinde neler olduğunu merak ediyorlar. Bu yüzyılda da merak ettikleri çevrede karşılarına çıkan en büyük konu teknoloji.

Robotik kodlama ürünleri çocuklara 4 yaştan itibaren aslıdan kodlamanın temellerini öğretiyor. Kodlamanın olmazsa olmazı algoritma mantığı bu ürünler ile verilen eğitimler ile çocuklara veriliyor. Algoritma mantığı tüm yazılım dillerinde ortak olan bir kavram Genel olarak bir sorunu çözmek veya belirlenen bir amaca ulaşmak için tasarlanan sisteme ve bu sistemde takip edilen işlem basamaklarına algoritma denir. Robotik kodlama ürünlerinde çocuklar verilen sorunu çözmek için algoritmalarını kurarak robotların doğru hareketleri yapmasını ve doğru amaca ulaşmasını sağlıyor.

Bu konuda özel tasarlanan oyun matları üzerinde çocuklara görevler veriliyor. Bu görevleri yapması için algoritmalar kurmaları bekleniyor. Çocuklar kurdukları algoritmalar ile robotun ileri, geri, sağa ya da sola gitmesini sağlayarak hedefe ulaşmasını sağlıyor. Oyun matlarının üzerindeki renkler, şekiller, meslekler gibi kavramlar ile de hem algoritma mantığını öğreniyor hem de farklı konularda yeni bilgiler öğreniyorlar.

Yaş grubu ilerledikçe kullanılan algoritma adımları sadece yönler ile sınırlı kalmayıp, iki kez ileri git, bir nesne gördüğünde bunu yap, döngü içinde bunları yap, 90 derecelik açı ile dön gibi sonsuz matematiksel algoritma adımları ile hem algoritmayı daha iyi kavrıyorlar hem de birbirinden farklı konularda bilgilerini pekiştiriyorlar

Bu konuda yapılabilecekler tabi ki bunlar ile sınırlı değil. Detaylı bilgiler için bu konuda eğitim veren eğitim kurumlarından, öğretmenlerden bilgiler alabilir bu konudaki kurslara çocuklarınızın katılmasını sağlayabilirsiniz.