Bilgisayar satıcıları: “MEB öğrencilerin bilgisayar ihtiyacını karşılamalıdır”

Uzaktan eğitimden dolayı bilgisayar ve internet kullanımının artığını belirten bilgisayar satıcıları, ellerinde ürün olmadığından dolayı talepleri karşılayamamaktan dert yandı.

Ekleme: 24.09.2020 08:30:10 / Güncelleme: 24.09.2020 08:44:23 / Ekonomi / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Öğrenciler, Yeni tip Coronavirus’ten (Covid-19) dolayı mart ayından beri okulların kapalı olması nedeniyle EBA TV üzerinden uzaktan eğitim ile eğitimlerine devam ediyorlar.

İnternet üzerinden uzaktan eğitim beraberinde bilgisayar, bilgisayar donanımları ve internete olan talepleri artırdı.

Ekonomik durumu iyi olmayan aileler, çocuklarının bilgisayar ve internet ihtiyacını karşılayamadığından dolayı çeşitli mağduriyetler yaşıyor.

Dolar kurunun yükselmesinden dolayı en düşük bilgisayar fiyatı 2 bin ile 2 bin 500 arasında değişirken, kamera, mikrofon vb. donanımlarla birlikte bu fiyat 3 bin lirayı buluyor.

 

“Bilgisayar ve tableti olmayan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir”

Öğrencilerin bilgisayar taleplerini karşılamada zorlandıklarını ifade eden ikinci el bilgisayar satıcı Fadıl Sarısu, “15 yıldır elektronik işi yapıyorum. Özellikle son dönemde Coronavirus hastalığı ve doların yükselmesiyle elektronik cihazların fiyatlarının artması vatandaşlara sıkıntılar yaşattı. Çok fazla talep var ama maalesef bu talepleri karşılayamıyoruz. Pandemiden dolayı öğrencilerin evde eğitim görmesi için her evde bilgisayar ya da tablet olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuya el atması gerekir. Bilgisayar ve tableti olmayan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bilgisayar fiyatları pahalı olduğundan dolayı bazı aileler bilgisayar alamıyor. Bilgisayar fiyatları çok yükseldi, ikinci el bilgisayar piyasada bulunmuyor. Kısacası zor bir süreçten geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“EBA TV’den yapılan yayınlarda bağlantı sıkıntısı yaşanıyor”

Pandemiden dolayı bilgisayar satışı ve onarımının arttığını belirten Sarısu, “Açıkça söyleyeyim, elimizde bilgisayar olsa günde 20 adet bilgisayar satabiliriz. İkinci el bilgisayarlara talep çok arttı, günde 100 müşteri bilgisayar soruyor. Ancak elimizde olan bilgisayarları verebiliyoruz. Tamire gelen bilgisayarlar var. Evde 3 ya da 4 yıldır kullanılmayan bilgisayarlar, yeni yeni bu hastalıktan dolayı tamire gelmeye başladı.  Genelde EBA TV’den yapılan yayınlarda bağlantı sıkıntısı yaşanıyor. Öğrencilerin internet üzerinden verimli çalışamadıklarını ve çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirten müşterilerimiz şikâyetçi oluyorlar. Her aile kendi bütçesine göre bilgisayar alabilir. Hani şu an bir öğrencinin işini görebilecek bir bilgisayar en az 2 bin ile 2 bin 500 arasındadır. Geçen yıl 2 bin liraya sattığımız bilgisayarları bu yıl 4 bin 500’e biz alabiliyoruz. Her aile maalesef çocuklarının bilgisayar ihtiyacını karşılayamıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi nasıl bu parayı bulacak.” şeklinde konuştu.

“En büyük geleceğimiz çocuklardır”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisayar alamayan ve internet çekemeyen öğrencilere destek olması gerektiğini vurgulayan Sarısu, “Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya bir el atmalıdır. Bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere ücretsiz tablet dağıttı. Birçok öğrenci, bilgisayarı olmadığından dolayı eğitime başlayamadı. Evde internet sıkıntısı yaşayan öğrenciler var. Bu soruna Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir çözüm bulması gerekir. En büyük geleceğimiz çocuklardır.  Biz de elimizden geldiği kadarıyla donanım ve tamirat konusunda vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sabah 08. 00 ile 19.00 saatleri arasında çalışıyoruz. Günde 15 bilgisayar sadece tamir için geliyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Allah’ın izniyle bu süreci birlikte aşacağız.” diye konuştu.

“Alt sınıf grubuna hitap eden hiçbir ürün şu anda stoklarda bulunmuyor”

Ürün temin edemediklerinden dolayı taleplere karşılık veremediklerine değinmen ikinci el bilgisayar satıcısı Müslüm Albayrak, yoğun bir talep oluşunca taleplere cevap vermede zorluk çekiyoruz. Fiyatlarda ciddi bir artış oldu. Hem dolar kurunun yüksek olması hem tedarikçi firmaların temin edememesinden dolayı ciddi bir talep oluştu. Satışımızı sorarsanız ürün temin edemediğimizden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü ürün temin edemiyoruz. Alt sınıf grubuna hitap eden hiçbir ürün şu anda stoklarda bulunmuyor.  Üst sınıf grubundakiler de malumunuz öğrencilerin alabileceği güçte değil, fiyatları 6-7 binden başlıyor. Fiyatlar şu an çok yüksektir. Bölgemizdeki asgari ücret ile çalışan insanların 5-6 bin liraya bilgisayar almaya gücü hiç yok. Bu sürecin öğrenciler açısından çok zorlu geçeceğini düşünüyorum. Ekonomik anlamda çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İnternete olan talep arttı”

Türkiye genelinde internete olan talebin arttığını vurgulayan evlere ve kurumlara internet hizmeti sağlayan Fethi Yeşilyaprak, “Çok ciddi anlamda bir etkileşim yaşandı. Son dönemde halk, okulların yüz yüze açılmasını beklerken yüz yüze eğitim kısıtlandı. Yüz yüze eğitim kısıtlandığı için herkes internet üzerinden canlı yayın derslerine katılmaya başladı. Türkiye genelinde ciddi anlamda yoğunluk oluşuyor. İhtiyaçları karşılayamasak da elimizden geldiği kadar kurulumlarımızı yapıyoruz. Eskiden günde 10 ev ve işyerine internet çekerken şimdi 30-35 ev ve işyerine internet çekiyoruz.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler