Öğrenci ve veliler: "İhtiyaç sahiplerine internet ve bilgisayar desteği verilmeli"

Online olarak başlayan yeni eğitim dönemini değerlendiren öğrenci ve veliler, internet ve bilgisayar sıkıntısı yaşadıklarını, kimi ailelerin bilgisayar alamadığını, ihtiyaç sahiplerine internet, tablet veya bilgisayar desteği verilmesini talep etti.

Ekleme: 23.09.2020 10:55:06 / Güncelleme: 23.09.2020 11:04:19 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2020 yılının başında Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan Coronavirus (Covid-19) salgını hayatın tüm yönlerini etkilediği gibi eğitimi de ciddi manada olumsuz etkiledi.

Mart ayında Türkiye'de görülmeye başlanan Coronavirus sonrasında birçok yaşam alanında mecburi olarak kısıtlamalar getiren yetkililer, eğitimin de EBA ve internet üzerinde sürdürülmesi kararı aldı. Virüsün tahmin edilen süreden daha uzun sürmesi sebebiyle 2020-2021 eğitim öğretim dönemi de (birinci sınıflar hariç) online olarak başladı. Ancak internet altyapısının yetersiz olması, online eğitimde eksikliklerin olması, birkaç çocuğu olan ailelerin bilgisayar ve internet alma imkanına sahip olmaması gibi durumlar eğitimi birçok alanda olumsuz etkiliyor.

Online olarak başlayan yeni eğitim döneminde yaşanan sıkıntılar hakkında İLKHA muhabirine konuşan öğrenci ve veliler, internette yaşanan kopma sorunları, EBA sisteminin çökmesi gibi sorunlarla birlikte birden fazla öğrencisi olan ailelerin bilgisayar ve internet temin etmede sorun yaşadıklarını ifade ederek buna bir çözüm bulunması talebinde bulundular.

"Bazen derslerimin yarısını kaçırabiliyorum"

"EBA' ya da Zoom'a girince ikide bir sistemden atıp duruyor. Sistemden atınca yine girmeye çalışıyorum." diyen 5'inci sınıf öğrencisi Tuğra Akın, "Derslerimi dinleyince yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor ama yine de online eğitimde bir şeyler öğrenebiliyoruz. Sistemden atma sorunu düzeltilebilirse daha iyi olur. Bazen derslerimin yarısını kaçırabiliyorum. Yüz yüze eğitimde öğretmene rahatlıkla soru sorabiliyorduk. EBA' da soru sormak için parmak kaldıramıyoruz. Bir şey sorabilir miyim? demeliyiz. Zoom' da olduğu gibi EBA' da da sisteme girince direk görüntü açılması yeniliği gelebilir." dedi.

"Ablam ile ders saatlerimiz denk geldiğinde anneannemlere gidiyorum"

Yüz yüze eğitimin online eğitime göre daha iyi olduğunu söyleyen Akın, "Sınıfa girdiğimizde de EBA' da da öğretmen 'günaydın çocuklar' diyor ama yüz yüze yaşadığımız hissi yaşayamıyoruz. Dershaneye giden  bir ablam var. Bazen derslerimiz aynı saate denk geliyor. Öyle olunca da bazen ben bazen de ablam derse giriyor. Ama genellikle ders saatlerimiz denk geldiği için ben anneannemlere gidiyorum, ablam da buradan derse giriyor. Bence çok dikkatli bir şekilde 4 ve 5'inci sınıflar için de yüz yüze eğitim başlamalı." diye konuştu.

"Bilgisayarı olmayan, telefon ve internet sıkıntısı olanlar derslerden çok geri kalıyor"

Yüz yüze eğitim dersi anlama açısından daha iyi olduğunu söyleyen İmam hatip ortaokulun 5'inci sınıf öğrencisi olan Elif Karabıçak,"EBA' da biraz zorlanıyoruz. Bazen istediğimiz soruları sorabiliyoruz ama online eğitim yüz yüze eğitim gibi olmuyor. Bazen internette sıkıntı yaşıyoruz. Benim bilgisayarım var ama bilgisayarı olmayan, telefon ve internet sıkıntısı olanlar derslerden çok geri kalıyor." şeklinde konuştu.

Covid-19 pandemisinin başlamasının ardından mart ayı itibarıyla okulların yüz yüze eğitim için kapandığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın telafi dersler yapacaklarına ilişkin açıklama yaptığını hatırlatarak Tuğra Akın'ın annesi Sevgi Akın, o süreçte hiçbir şekilde EBA' ya giremediklerini söyledi.

"Çocukların derse giremedikleri zamanlar oluyor"

Akın, "Online eğitimin bize eksisi şu oldu. Açıkçası çocuklarımız yıl boyunca evde tatil yaptılar. Evdeki eğitim okul gibi olmuyor. O yüzden eğitim olarak bizi bayağı zor durumda bıraktılar. Oğlum ile kızımın dersleri illaki çakışıyor. Öyle olunca da bazen kızım bazen oğlum derse giriyor. Bir bilgisayar daha almak zor. Malum pandemiden dolayı şartlar da zorluyor. Oğlumun dediği gibi bazen anneannesine gidiyoruz. Bazen de derse giremediği zamanlar da oluyor. O zaman da çocuklarım derse giremedikleri için üzülüyorlar. Bu sefer dersten, eğitimden geri kalıyorlar. Biz de evde destek olmaya çalışıyoruz ama tabiki bir öğretmen kadar olamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Benim isteğim her aileye bir bilgisayarın verilmesidir"

Yetkililerin maddi durumu olmayan ailelere bir şekilde bir çözüm bulmaları gerektiğini belirten Akın, konuşmasını şu şekilde noktaladı:

"Benim 2 çocuğum var ama 3-4 çocuğu olan aileler de var. Çocuğun birisi online eğitime giriyor ikincisi, üçüncüsü giremiyor. Haliyle bu çocuklar derslerden geri kalıyorlar. Çocuklara bilgisayar, tablet desteği verilebilir. İnternet altyapısı hızlandırılabilir. Çünkü öyle bir şeyki bazen internet sistemi çöküyor. Çocuğum derse girdiğinde, öğretmen online ders yaptığında sistem donuyor. Çocuk bu sefer derslerden geri kalıyor. EBA sistemden atıyor, çocuk tekrar sisteme giriş yapıyor. Bu sürekli tekrar edince bu kez çocuklar derse girmek istemiyor. Ailelerin baskısıyla derse giriyorlar. Benim isteğim her aileye bir bilgisayarın verilmesidir." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar