Gizli görevdeki 4 CIA ajanı boğulmuş

Güney Çin Denizi’ndeki Çin askeri faaliyetlerini izlemek için tasarlanan bir su altı cihazını yerleştirmek amacıyla görevlendirilen 4 CIA çalışanı, 2008’deki gizli operasyon sırasında boğulduğu ortaya çıktı.

Ekleme: 21.09.2020 18:16:24 / Güncelleme: 21.09.2020 18:16:24 / Dünya
Destek için 

Güney Çin Denizi'ndeki Çin askeri faaliyetlerini izlemek için tasarlanan bir su altı cihazını yerleştirmek için görevlendirilen 4 CIA çalışanı, 2008'deki gizli operasyon sırasında boğulduğu ortaya çıktı.

The Times'ın haberine göre, CIA'in gizli operasyonunda görev alan 4 CIA ajanının Filipinler'in Luzon adasının kuzeyinde bir kayanın içine gizli bir gözetleme cihazı yerleştirmeye çalıştıkları bölgede Higos tropik fırtınasının kopması sonucu başarısızlıkla sonuçlandı.

Çin savaş gemileri takip edilecekti

Eski bir CIA görevlisi Yahoo News'e yaptığı açıklamada, 2008'de eğitimli dalgıçlar olan Stephen Stanek ve Michael Perich adlı 2 CIA ajanı, bölgeye casus takip teçhizatı yerleştirmekle görevlendirildiğini söyledi.

Ayrıca Jamie McCormick ve Daniel Meeks isimli diğer iki ajanın da diğer iki ajan destek olduğunu belirtti.

Operasyon planı, cihazı yerleştirip Japonya'ya gitmek ve birkaç hafta sonra Çin savaş gemileri ve askeri sahil güvenlik gemilerinden elektronik sinyaller alınması amacını taşıyordu.

Gözaltına alınmaları durumunda herhangi bir istihbarat servisiyle bağlantıları olduğuna dair suçlamaları reddetmeler, ayrıca farklı istihbarat servislerinin bu hikayeyi desteklemeleri için ölen ajanlara sahte belgeler verildi.

Tropik fırtınaya yakalandılar

Higos tropik fırtınasının ajanların çalıştıkları bölgeden uzakta etkili olacağını tahmin edilmesi üzerine harekete geçen ajanlar, 28 Eylül 2008'de plana devam etmeye karar verdi.

Ancak Higos, 4 casusun bulunduğu bölgeyi de vurdu ve kaybolan ajanların izini takip sürecinde bir can yeleği bile bulunamadı.

Bunun üzerine birkaç ay sonra CIA, dört kişinin ailelerine ölümlerini bildirdi.

CIA, eski istihbarat görevlisinin bu gizli görevle ilgili açıklaması hakkında henüz açıklama yapmadı.

Kaynak: Şark'ul Avsat

Etiketler: