Bakan Kurum ve beraberindeki heyet, konutların yapıldığı mahallelerde incelemelerde bulunarak, vatandaşlarla ayak üstü sohbet ederek, sorun ve taleplerini dinledi.
İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, 24 Ocak Elâzığ depreminde yıkılan ve ağır hasarlı olan binaların yerine 14 Şubat'ta temeli atılan 18 bin 500 konutun şu ana kadar bin konutun tamamlandığını yıl sonuna kadar 8 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.
Kurum, "Bugün yine tüm ekibimizle beraber Elâzığ'da yapmış olduğumuz çalışmaları yerinde görmek, tespitleri yapmak, projelerimizin ilerlemelerini görmek için buraya geldik. Bugün Elâzığ'da projeleri yerinde görme fırsatına eriştik. 24 Ocak'ta Elâzığ ve Malatya'da yaşanan deprem sebebiyle 41 kardeşimizin hayatını yitirdiği ve şehir olarak da hem Elazığ'ımızın hem Malatya'mızın ciddi anlamda etkilendiği bir depremi yaşadık. Hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla depremin olduğu andan itibaren tüm bakanlıklarımız, vekillerimiz, belediyelerimiz adeta seferber olmak suretiyle Elazığ'ımızın ve Malatya'mızın yaralarını sarmaya gayret gösterdik. Bu anlamda tüm Elâzığ genelinde yaklaşık 18 bin 500 bağımsız bölümlerden oluşan ağır hasarlı, yıkık ve acil yıkılması gereken yapıların ilişkinde projelerimizi başlattık." dedi.
"Altyapı ve üstyapı projelerimizin değeri 7 milyar civarındadır"
Elâzığ'da yapılan altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, "Diğer taraftan altyapıya ilişkin hem belediyelerimizin hem vatandaşlarımızın talepleri oldu. Bu çerçevede yaklaşık 33 milyon lira Elâzığ'da belediyelerimize hibe desteği sağladık. Yine 21 milyon TL değerinde 5 tane projemiz devam ediyor. Bunun dışında da Elâzığ'da tüm kanalizasyon yağmur altyapı projesine ilişkin 640 milyon TL tutarında finansmanını uluslararası kuruluşlardan sağladık. Elâzığ belediyemizle birlikte bu süreci yürüteceğiz inşallah. Elâzığ'ın hem altyapısını hem üstyapısını değiştirecek tüm bu projelerimizin değeri 7 milyar civarındadır." dedi.
Giresun'daki sel felaketi nedeniyle verilen hibelerin, Elazığlı esnafa kredi olarak verilmesine, Elazığlıların tepkili olduğu sorusuna Kurum, "Şimdi depremin, afatın kıyası olmaz. Bu noktada bu kıyası vatandaşımızın yaptığını ben düşünemiyorum, düşünmek de istemiyorum. Elâzığ'da vatandaşımızın zarar gören mallarına ilişkin gerekli eşya ve kira yardımı hibe olarak verilmiştir. Aynı şekilde Giresun'da da zarar gören vatandaşımıza ilişkinde eşyasına bir zarar ve o zarara karşı bir hibe orada verilmiştir. Yani illerimizin birbirinden farkı, vatandaşlarımızın birbirinden farkı yoktur. Biz dini, dili, ırkı, ayırt etmeksizin 83 milyon vatandaşımıza eşit şartlarda hizmet götürmeyi şiar edindik. Bu anlayışla çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları da bu yöndedir. Elazığ'ımız içinde ne ihtiyaç varsa, yapılması talimatı vermiştir. Malatya için de aynı şeydir, Giresun için de aynı durum söz konusudur." cevabı verdi. (İLKHA)