Bakan Koca kırmızı alarm veren yeni ilimizi açıkladı: İki katına çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemi ile mücadeleyi yerinde de değerlendirmek için Van'a geldi.

Ekleme: 10.09.2020 11:35:04 / Güncelleme: 10.09.2020 11:54:41 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kulalndı:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'da canlı yayında yeni tip koronavirüs salgınına (COVİD-19) ilişkin açıklamalarda bulundu. "Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse iki katına çıktı. Son haftaya baktığımızda ise bu artış yüzde 17 düzeyinde." diyen Bakan Koca, "Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş, maalesef ağır hastalarımız ve vefatların da artışına sebep oluyor. Van'da 65 yaş üstü nüfusumuz yüzde 4,2. Hasta oranımız yüzde 15,6. Yani nüfusa göre 65 yaş üstü, 4 katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

Ülke genelinde vakalar artışa geçti. Ama bu homojen bir artış değil. Bazı illerimizde istemedğimiz tablolara şahit oluyoruz. Van'da vaka artış hızı 2 katına çıktı. Son haftada ise yüzde 17 düzeyinde...

Yalnızca Van'da değil, Orta ve Doğu Anadolu'da sıkıntılarımız oldu. Van'da 80 olan filyasyon ekibimizi 128'e çıkardık. Filyasyon süresini düşürdük. Günübirlik test yapmak istiyoruz.

Türkiye dünyada filyasyonu en iyi ve yaygın yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Van'da da sahaya sürdük. İlde yoğun bakım hastaların çoğunu 65 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor.

Büyüklerimizin korunabilir olması çok önemli. Vakaların 65 yaş üstünde görülmesi büyük risk oluşturmakta. Pozitif olan kişilerin izolasyonunu dikkatle yapmamız gerekiyor. Hemşehrilerimizi tedbirlere sıkı sıkıya sarılmaya davet ediyorum. Az sonra İl Sağlık Müdürlüğü'müz ve baş hekimlerimizin katılımı ile toplantı gerçekleştireceğiz.

Van'daki hasta artışının özellikle üzerinde durduk. Köklü bir tarih ve kültürü barındıran kadim şehir Van, dinamik nüfusuyla büyüyen ve gelişen bir ilimiz.

Buna paralel olarak sağlık alanında ihtiyaçları da giderek artmakta. Korona salgını nedeniyle bu ihtiyacın büyüdüğünü görüyoruz.

Van'ın ihtiyaç duyduğu yatırımlar ve sağlık tesisleri hakkında detaylı değerlendirmelerimizi yapmış olduk.

Mart ayından beri büyük bir mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınında tekrar bir artış yaşanıyor.

Ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Bu artış homojen bir dağılım göstermiyor. Bazı illerimizde hasta sayılarımız sabit ve düşerken. Bazı illerde ise istemediğimiz tablolara şahit oluyoruz.

Altı ilimizde yüzde 30 ile 70'lere varan düşüşler gördük, bu düşüşler bizi memnun etmişti. Ancak Van için aynı durum mevcut değil.

Van, bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu.


Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse iki katına çıktı. Son haftaya baktığımızda ise bu artış yüzde 17 düzeyinde.

Van'da üç hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluk yaşamaktayız. Bugün durumu kontrol etme çabası içindeyiz.

Sağlık kuruluşlarında sorun olmadığını söyleyebilirim.

Her zaman altını çiziyorum temasları ne kadar erken tespit edersek kontrolde o kadar başarılı oluruz. Türkiye temaslı takibini en iyi ve yaygın yapan ülkelerden biri.

Her zaman altını çiziyorum temasları ne kadar erken tespit edersek kontrolde o kadar başarılı oluruz. Türkiye temaslı takibini en iyi ve yaygın yapan ülkelerden biri.

Bir diğer önemli hususu da vurgulamak istiyorum. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş, maalesef ağır hastalarımız ve vefatların da artışına sebep oluyor. Van'da 65 yaş üstü nüfusumuz yüzde 4,2. Hasta oranımız yüzde 15,6. Yani nüfusa göre 65 yaş üstü, 4 katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz.

Yoğun bakım hastalarımızın çoğunun da 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlılarımızın, özellikle korunabilir olması son derece önemli. 4 katına varan vaka artışının 65 yaş üzerinde görülmesi ciddi risk oluşturmakta.